Salarii la stat: 4.000 de lei pe lună, şi la firmă pe profit, şi la firmă pe pierdere
Salariile primite de angajaţii companiilor de stat sunt desprinse, în multe cazuri, de realitatea economică a respectivelor societăţi. Potrivit unei analize realizată de ECONOMICA.NET pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli prevăzute pentru anul în curs ale unor companii de stat, reiese că se dau salarii mari şi în societăţile aflate pe pierderi. Menţionăm că am luat în calcul atât câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza fondului de salarii aferent personalului angajat pe bază de contract individual de muncă, cât şi câştigul mediu lunar pe salariat influenţat de bonificaţiile şi bonusurile în lei şi natură. Companiile din analiză au fost alese din rândul celor care şi-au publicat bugetele aferente anului acesta în curs în Monitorul Oficial, în funcţie de mărime.
Unde sunt cele mai mari salarii la stat
Cele mai mari câştiguri medii le vor primi anul acesta salariaţii Nuclear Electrica. Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2013, un angajat al companiei primeşte în medie 8.463 de lei (brut), cu bonusuri incluse sau 8156 de lei fără prime. Compania este însă profitabilă, estimând pentru anul în curs venituri totale de peste 2 miliarde de lei şi un rezultat brut (profit) de 126,5 milioane de lei. La 31 decembrie 2012, compania raporta venituri totale în valoare de peste 1,6 miliarde de lei şi un profit de 21 de milioane de lei.
Urmează Transelectrica, unde câştigul mediu lunar brut ajunge la 4.953 de lei, cu bonusuri sau la 4.493 de lei fără bonusuri. Vorbim de o compania cu venituri totale estimate la 2,85 de miliarde de lei şi un rezultat brut estimat la 44,6 milioane de lei.
Şi la Transgaz salariile medii depăşesc pragul de 4.000 de lei. Un angajat ia în medie 4476 de lei brut (cu bonusuri) sau 3159 lei dacă nu adăugăm diversele avantaje materiale suplimentare. Compania este însă pe profit-342 de milioane de lei pentru anul acesta la venituri totale estimate de 1,6 miliarde de lei.
Veniturile de la Transgaz sunt însă similare cu cele de la Metrorex, companie pe pierderi. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aferente acestui an, un angajat Metrorex va câştiga anul acesta în medie 4.307 lei cu sporurile incluse, sau 3.990 fără aceste beneficii. Metrorex estimează pentru 2013 venituri totale de 687,1 milioane de lei şi pierderi de 24,8 milioane lei. Mai mult, potrivit bugetului pe 2012, salariul mediu brut cu sporuri din Metrorex era anul trecut de 3.982 de lei, în timp ce fără sporuri ajungea la 3.776 de lei.
Spre comparaţie, Poşta Română- o altă companie de stat pe pierderi (52,06 milioane de lei în 2012)- oferă angajaţilor conform bugetului pe 2013 venituri brute medii de 1.779 cu bonusuri incluse.