Mirajul IT din România: Chiar dacă salariile au crescut în ultimii ani, sunt încă sub jumătate faţă de Germania – Analiză

Salariile din sectorul IT au crescut cu 11,5% începând cu anul 2013, însă acestea se află încă la un nivel cu peste 50% mai mici decât cele din Germania, potrivit unui raport întocmit de  AVentures Capital, Aventis Capital și Capital Times. În sectorul IT activează 65 de companii cu peste 50 de angajaţi care generează venituri de 648 milioane de dolari. Industria angrenează 185.000 de specialişti şi dispune de 15 instituţii de învăţământ de profil.
Lidia Neagu - Dum, 17 feb. 2019, 08:48
Mirajul IT din România: Chiar dacă salariile au crescut în ultimii ani, sunt încă sub jumătate faţă de Germania - Analiză

Raportul intitulat „Dezvoltarea software în Ucraina, Polonia, Belarus și România” susține că dezvoltarea sectorului serviciilor IT globale depinde în mare măsură de talentele locale și că în prezent există un decalaj între grupul de dezvoltatori necesar și cel disponibil.

Cu toate acestea, cele patru țări care fac obiectul raportului sunt toate în măsură să remedieze acest decalaj la nivel global. În timp ce Ucraina, Belarus, Polonia și România prezintă o fracțiune a pieței de dezvoltare a software-ului chinez sau indian, ele constituie un punct extrem de competitiv, exportând în 2018 servicii în valoare de 13 miliarde de dolari.

Raportul analizează peste 700 de companii care operează în cele patru țări. Piața de servicii IT și de cercetare și dezvoltare software (R&D) din aceste țări crește de 4-5 ori mai rapid decât media globală (20-25% anual față de media globală de cinci procente), SUA și UE fiind piețele principale și găzduiește peste 560.000 de profesioniști IT, cu peste 200 de universități și peste 60.000 de specialiști IT absolvind în fiecare an.

„Execuția și inovația proiectelor de dezvoltare software de succes au rădăcini în talentul oamenilor, iar găsirea unui mare talent rămâne una dintre cele mai mari provocări ale industriei. Lucrul cu echipele la distanță și construirea unor culturi puternice pe tot globul împuternicește companiile de dezvoltare de software să fie eficiente. Regiunea CEE este fertilă în ceea ce privește profesioniștii de înaltă tehnologie. Piața de outsourcing se află într-o creștere constantă și va continua să ofere companiilor globale specialiști și să stimuleze dezvoltarea ecosistemului tehnologic global”, a explicat Yevgen Sysoyev, managing partner al AVentures.

Unde se poziţionează România

Cifra de afaceri în sectorul software și servicii IT din România a crescut cu 13,4% din 2014 până în 2017 și se așteaptă să crească la 15,3% în următorii ani, potrivit raportului. Dezvoltarea rapidă a sectorului este determinată în principal de investițiile străine. Există aproximativ 185.000 de specialiști angajați în sectorul IT&C din România. În timp ce salariile au crescut în medie cu 11,5%, ele sunt încă cu peste 50% mai mici decât cele din Germania.

„Specialiștii IT români care au competențe în domeniul limbilor străine au susținut și mai mult intrarea jucătorilor globali în țară, unde limba engleză este vorbită fluent de majoritatea oamenilor, iar franceza este cunoscută de unul din patru absolvenți de tehnologie IT. Acest lucru a dus la un aflux masiv de companii străine care își înființează companiile prin externalizare în România (organic sau prin achiziții) și a împiedicat creșterea actorilor locali datorită concurenței puternice pentru inginerii talentați”, a spus Marcin Majewski, Managing Director la Aventis Capital.

Această tendință continuă și în pofida dimensiunii limitate a industriei din România, piața de fuziuni și achiziții dominată de cumpărători străini arată un nivel în creștere a activității. Există, totuși, câteva companii de succes înrădăcinate în România, care sunt deja vizibile la nivel global.

Oracle este cel mai mare angajator din industria de outsourcing și hub-uri de cercetare și dezvoltare în România, cu un număr de angajați în România, respectiv 4.000, urmată de HP (3.000), IBM, cu 2.650, GenPact (2.000) şi Siemens, cu 1.700 de oameni. În top urmează Unicredit, cu 1.400, Microsoft, cu 1.100, Amazon şi Deutsche Bank cu  câte 1.000, Wipro (600) şi Adobe cu 480 de angajaţi.

Pe partea de dezvoltare de software şi servicii, cei mai mare angajatori sunt iQuest, Fortech, AROBS, fiecare cu câte 700 de angajaţi. 

Adobe România este cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare Adobe din regiunea EMEA, iar Centrul de dezvoltare Amazon din Iași a fost primul centru de cercetare și dezvoltare al companiei din Europa de Est.

De asemenea, raportul notează că Bucureștiul este centrul de dezvoltare a software-ului, care găzduiește birouri
din cele mai mari companii de dezvoltare software din România. Printre alte hub-uri de dezvoltare software se numără Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. O mare parte a dezvoltatorilor români face sunt angajaţi de marile companii internaționale din Europa de Vest și din SUA.

Cât câştigă specialiştii IT din România 

În funcţie de specializare, un programator .NET Software are în România un salariu mediu brut de 1.562 de euro, faţă de 3.949 cât câştigă un coleg din Germania. Un dezvoltator de software pentru Android câştigă 1.971 de euro, faţă de 4.621 în Germania, un inginer software aflat la mijlocul carierei are 1.820 de euro (4.005 euro în Germania), iar un dezvoltator Java mid level ia 2.272 de euro (4.195 de euro în Germania). Cea mai bine plătită specializare este cea de consultant SAP, cu un salariu mediu brut de 2.402 euro, mult mai mic decât omologul din Germania care câştigă 4.857 de euro, precum şi cea de Project manager IT nivel avansat, cu 2.452 de euro în România şi 5.713 euro în Germania.

Din cei aproximativ 185.000 de specialiști angajați în sectorul ITC în România, peste 96.000 fac parte din piaţa de software și de servicii de dezvoltare a serviciilor, unde sunt mai mult de jumătate dintre ei au sub 35 de ani. Numărul este estimat să crească la aproape 125.000 în 2021.

JavaScript rămâne cea mai populară tehnologie folosită de programatorii din România, mai mult de jumătate dintre specialiști au spus că o cunosc (55%). Urmează SQL (45%), PHP (36%), Java (30%), C# (27%) şi C++ (19%).

Peste 77% din veniturile industriei au fost generate de clienții străini, ajungând la 3,5 miliarde de euro în 2018, în timp ce companiile româneşti au generat venituri de un miliard de euro. Contribuția clienților interni la venituri scade în fiecare an și se estimează că va fi de aproximativ 20% în 2021, respectiv de 1,4 miliarde de euro.

De asemenea, 74% din clienții străini provin din Europa, care beneficiază de costuri mai mici în cadrul sistemului legislativ al UE. Următorii beneficiari sunt SUA, reprezentând 22% dintre clienții străini.

În ceea ce priveşte numărul instituţii de învăţământ de profil, în România există 15 astfel de instituţii. În 2016 au absolvit 6.700 de studenţi, în timp ce în 2017 erau înscrişi peste 36.000 de studenţi. Raportul arată că 90% dintre aceştia vorbesc fluent limba engleză, iar 25% ştiu franceză.

 

 „Cu mii de studenți care câştigă titluri de prestigiu din universitățile de top din România, suntem încrezători în viitorul promițător al industriei din România”, a mai spus Majewski.

Majoritatea veniturilor companiilor IT provin din serviciile financiare

În funcţie de domeniul de activitate, companiile de dezvoltare de software din România sunt prezente pe toate verticalele principalelor industrii, având clienți atât în România, cât și în străinătate. Sectorul serviciilor financiare, unul tradițional pentru principalii consumatori de soluții IT, are o cotă de piaţă aproape identică cu companiile din retail și eCommerce.

Proiectele de sănătate și știința vieții sunt destul de frecvente în rândul firmelor românești care dezvoltă software, având în vedere că 39% din companii au astfel de clienți în portofoliul lor. Companiile de producție care înțeleg beneficiile aduse de inovații devin mai multe adesea clienții care doresc să-și digitalizeze procesele.

În ordinea lor, cele mai multe venituri vin din sectorul de servicii financiare (48%), Retail & eCommerce (46%), Healthcare & Life Sciences (39%), producţie (28%), Telecom (24%), Media & Entertainment (20%), educaţie (19%), automotive (16%), transport (12%), energie (12%), sectorul public (11%) şi asigurări, cu 7%.

Dezvoltarea de aplicaţii web şi mobile, sursa cea mai importantă de venituri

Companiile românești de dezvoltare software oferă o gamă largă de servicii IT de la dezvoltare de pagini web la structuri complexe de arhitecturi de software și activitățile de cercetare și dezvoltare. Servicii de dezvoltare de aplicații web și mobile sunt driverele principale de venit pentru majoritatea companiilor care dezvoltă software în România.

Astfel, analiza arată că cel mai vândut produs de către companiile IT din România este dezvoltarea aplicaţiilor web (79%), apoi urmează dezvoltarea aplicaţiilor mobile (65%), servicii de testare de software (35%), design tehnic şi de arhitectură (33%), User experience & Design (29%), Cloud Computing & Dezvoltare de sisteme (16%), Big Data & Analytics (16%), dezvoltare eCommerce şi suport în vânzări (11%), inginerie (9%) şi Machine Learning (5%). 

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...