Remuneraţii imense propuse pentru membrii Directoratului Transelectrica

Directorul general al Transelectrica şi ceilalţi trei membri ai Directoratului ar putea primi o remuneraţie anuală brută de până la 1,4 mil.lei (323.000 euro) fiecare, iar cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea o indemnizaţie brută anuală de maxim 240.000 lei (54.000 euro).
Economica.net - mie, 04 sept. 2013, 16:03
Remuneraţii imense propuse pentru membrii Directoratului Transelectrica

Remuneraţiile vor avea o componentă fixă şi două componente variabile.

Pentru membrii Directoratului suma fixă propusă este de 288.000 de lei brut/an (64.000 de euro), la care se adaugă o componentă variabilă plătită trimestrial şi una anual, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Cele două indemnizaţii variabile nu pot depăşi de două ori suma fixă, potrivit propunerii Comitetului de nominalizare şi remunerare, care urmează să fie discutată de acţionarii Transelectrica într-o AGA programată pentru finele lunii septembrie.

Astfel, sumele alocate Directoratului ar urma să plece de la 24.000 de lei brut pentru fiecare membru.

Potrivit unor decizii AGA de la finele lunii mai, remuneraţiile brute lunare pentru Directorat sunt cuprinse între 6.800 de lei (1.500 euro) şi 38.000 de lei (8.800 euro), iar Consiliul de Supraveghere de 7.000 lei (1.600 euro). Remuneraţiile sunt provizorii, până la AGA de la finele lunii septembrie, şi au fost stabilite la o zi după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în companiile de stat.

Potrivit propunerilor Comitetului de nominalizare şi remunerare, pe lângă indemnizaţia fixă membrii Directoratului ar urma să încaseze două indemnizaţii brute variabile de maxim 1,1 milioane lei (259.000 de euro) anual. Jumătate din această sumă, respectiv 576.000 de lei (129.000 de euro), va fi plătită în tranşe trimestriale, iar cealaltă jumătate va fi achitată o singură dată pe an.

La finalul mandatului, fiecare membru al Directoratului va mai primi o sumă calculată în raport cu perioada în care a ocupat funcţia.

Astfel, pentru un mandat de patru ani, directorii vor încasa fiecare până la 2,3 milioane lei (516.000 de euro), sumă rezultată din înmulţirea numărului de ani de mandat cu de două ori cel mult indemnizaţia anuală brută fixă, de 288.000 de lei.

Cuantumul remuneraţiilor variabile va fi stabilit în funcţie de anumite obiective şi criterii de performanţă (printre care EBITDA, creşterea productivităţii, realizarea planului de investiţii) menţionate într-un plan de administrare a companiei pentru perioada 2014 – 2017.

În prezent, Directoratul companiei este format din Ştefan-Doru Bucătaru, preşedinte, şi trei membri – Constantin Văduva, Ioan Diaconu şi Adrian Constantin Rusu.

Membrii Cosiliului de Supraveghere (CS) ar urma primească o sumă fixă de maxim 48.000 lei (aproape 11.000 de euro) brut/an de persoană, echivalentul a 4.000 de lei (900 de euro) fiecare.

La fel ca directorii, membrii Consiliului de Supraveghere vor beneficia şi de remuneraţii variabile calculate în funcţie de mai multe criterii, cele mai importante fiind cele amintite în cazul Directoratului. Incluzând cele două indemnizaţii variabile pe an, de maxim câte 96.000 de lei brut, membrii CS ar urma să aibă o remuneraţie anuală brută de până la 240.000 de lei (54.000 de euro).

Şi membrii Consiliului vor încasa o remuneraţie la final de mandat, care poate fi de maximum 384.000 de lei (86.000 de euro).

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din şapte membri, respectiv Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Ovidiu-Petrişor Artopolescu (fost manager la Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor), Dănuţ Sandu (preşedinte MKB Nextebank), Gheorghe Diaconu (director în Transelectrica), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugică (susţinut de Fondul Proprietatea) şi Carmen Georgeta Neagu.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 7,11%.

Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în scădere cu 0,52%, la 13,29 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 974,2 milioane lei (218,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Am reuşit să salvăm peste 2.000 de locuri de muncă în Valea Jiului. De acum, responsabilitatea pentru implementarea ajutorului de stat revine angajaților CEVJ
Burduja: Am reuşit să salvăm peste 2.000 de locuri de muncă în Valea Jiului. De acum, responsabilitatea pentru implementarea ...
Ministerul Energiei salută decizia Comisiei Europene de autorizare a unui ajutor de stat în valoare de 3,9 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului S.A., destinat implementării......
ANM: Seceta pedologică se menține în următoarele zile pe suprafețe extinse din Oltenia și local în vestul şi sud-vestul Munteniei
ANM: Seceta pedologică se menține în următoarele zile pe suprafețe extinse din Oltenia și local în vestul şi sud-vestul ...
Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, iar local în vestul şi ...
România, producție în scădere de țiței la 9 luni din 2024. Reducerea va continua și în anii următori
România, producție în scădere de țiței la 9 luni din 2024. Reducerea va continua și în anii următori
România a produs, în primele nouă luni din 2024, o cantitate de ţiţei de 2,024 milioane de tone echivalent petrol (tep), ...
Peste 250 de expozanți români și 60 internaționali participă la evenimentul FoodService & Hospitality Expo, care este organizat în Hala Laminor
Peste 250 de expozanți români și 60 internaționali participă la evenimentul FoodService & Hospitality Expo, care ...
FoodService & Hospitality Expo îşi deschide porţile sâmbătă, la Hala Laminor şi va reuni, timp de trei zile (16 - ...