Salariile de bază ale angajaţilor la stat, implicaţi în aplicarea PNRR, majorate cu până la 50% – proiect de OUG

Salariile de bază ale personalului din instituţiile statului, implicat în implementarea proiectelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vor fi majorate cu până la 50%, reiese dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, obţinut de Economica.net. Proiectul de OUG a fost lansat în dezbatere publică la două luni de la oficializarea OUG 115 prin care guvernul a majorat salariile de bază ale celor mai multe categorii de angajaţi din sistemul public cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. Vă amintim că guvernul a vrut iniţial să includă în OUG 115 prevederile despre majorarea cu până la 50% a salariilor de bază avute de angajaţii implicaţi în implementarea PNRR. A renunţat însă la acest plan şi a pregătit un nou proiect de OUG care prevede exclusiv aceste creşteri salariale.
Cristina Şomănescu - lun, 07 nov. 2022, 16:34
Salariile de bază ale angajaţilor la stat, implicaţi în aplicarea PNRR, majorate cu până la 50% - proiect de OUG

Context

La 5 august Economica.net a scris pe larg despre planul guvernului de a majora printr-o ordonanţă de urgenţă salariile de bază ale celor mai multe categorii de angajaţi din sistemul public cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021 şi intenţia de a creşte cu până la 50% salariile de bază ale angajaţilor implicaţi în punerea în aplicare a proiectelor finanţate prin PNRR.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă, anunţat de Economica.net la 5 august, a fost adoptat însă într-o formă diferită de cea pregătită de executiv. În OUG 115, care s-a oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial la 29 august, s-a renunţat la prevederile despre majorarea salariilor de bază cu până la 50% ale angajaţilor implicaţi în PNRR, arată actul normativ analizat de Economica.net.

La circa două luni de la oficializarea OUG 115, executivul revine cu un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează creşterea cu până la 50% a salariilor de bază, promisă angajaţilor implicaţi în punerea în aplicare a proiectelor finanţate prin PNRR, arată proiectul de act normativ analizat de Economica.net.

Ce se schimbă

Personalul din instituţiile statului, implicat în implementarea proiectelor finanţate prin PNRR, va beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă consultat de Economica.net.
În acest sens, se actualizează alineatul (1) al articolului 16 din Legea salarizării unitare:
„Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, precum şi personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect”, se arată la nouă formă pe care o va avea alineatul (1) al articolului 16 din Legea-cadru nr.153/2017, modificată prin proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Executivul actualizează prevederile articolului 17 din Legea salarizării unitare în acord cu schimbarea antemenţionată. Concret:

“Personalul prevăzut la art. 1 din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare, precum și personalul din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaționale, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%”, prevede forma modificată pe care o va avea alineatul (1) al articolului 17 din Legea salarizării unitare, modificat prin proiectul de OUG consultat de Economica.net.

  • Spre comparaţie, în prezent, alineatul (1) al articolului 17 din Legea 153/2017 cu modificările şi completările ulterioare stipulează că personalul din structurile antemenţionate are dreptul la majorarea cu până la 35% a salariului de bază.

Personalul din cadrul Direcției pentru Coordonarea Agențiilor de Plăți, prevăzut la articolul 11 alineatul (1), personalul prevăzut la articolul 16 alineatul (1) din OUG nr. 41/2014 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, aprobată prin Legea nr. 43/2015, cu modificările ulterioare, precum și personalul prevăzut la articolul 7 alineatul (1) din Legea nr. 1/2004 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu modificările și completările ulterioare, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază/indemnizației de încadrare cu până la 50%, în limita alocării bugetare, reiese din forma actualizată pe care o va avea alineatul (2) al articolului 17 din Legea salarizării unitare, modificată prin proiectul de OUG analizat de Economica.net.

  • Spre comparaţie, în prezent, categoriile de personal nominalizate mai sus au dreptul la majorarea salariilor de bază cu până la 35%, potrivit alineatului (2) al articolului 17 din Legea 153/2017, consultată de Economica.net.

Personalul prevăzut la articolul 4 alineatul (1) și la articolul 5 alineatul (1) din OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Rezilienţă, necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și rezilienţă, cu modificările și completările ulterioare, va beneficia de majorarea salariului de bază/ indemnizației de încadrare cu până la 50%, se arată la alineatul (2¹) cu care va fi completat articolul 17 din Legea salarizării unitare, prin proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Important

Majorările prevăzută la alineatul (2¹), cumulate cu majorările prevăzute la alineatele (1) şi (2) ale articolului 17, descrise de Economica.net mai sus, nu vor putea depăşi procentul maxim de 50% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, se arată în proiectul de OUG care modifică şi completează Legea salarizării unitare.

Personalul Corpului controlorilor delegați din cadrul Ministerului Finanțelor, care derulează activități constând în asigurarea conformității reglementărilor legale în domeniul controlului financiar preventiv, precum și exercitarea controlului financiar preventiv delegat la ordonatorii de credite care gestionează fonduri europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, va beneficia de majorarea salariului de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor, reiese dintr-un proiect de OUG consultat de Economica.net.

Măsurile anunţate de Economica.net în acest articol fac parte dintr-un proiect de OUG, drept care deocamdată nu se aplică. Vor intra în vigoare după ce executivul va adopta ordonanţa de urgenţă şi va fi publicată în Monitorul Oficial.

Citeşte şi:

 

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...