Salariile din România au crescut, în medie, cu 4,5% – studiu Mercer
Valoarea creşterilor salariale acoperă valoarea inflaţiei, tendinţă pe care o regăsim în aproape toate țările din regiune.
Un procent care a scăzut puţin faţă de anii precedenți şi care demonstrează că organizațiile sunt mai precaute cu bugetul de creşteri salariale, precizează Roxana (Feregan) Marin, Consulting Manager în cadrul Consulteam.
Companiile sunt în continuare preocupate de controlul costurilor.
Bonusurile variabile (calculate ca procent din salariul anual de bază) au aceleași valori ca în ultimii 5 ani: top management – 20% din salariul anual, mid-management – 15% din salariul anual, şi nivelul de specialişti între 10% şi 15% din salariul anual.
Fluctuaţia voluntară de personal (procentul de angajați care au părăsit companiile din proprie iniţiativă) a scăzut de la 8%, în 2014 la 7%, în 2015. În continuare, organizaţiile se concentrează pe atragerea şi reţinerea “talentelor”.
44% dintre companii vor să facă angajări, cu precădere în poziţii de specialişti de nişă (IT, ingineri, producţie, vânzări) şi în posturi de management, arată studiul. 10% dintre companiile participante la studiu vor să concedieze anul acesta, faţă de 6% în 2014.
Studiul Salarial Mercer 2015, finalizat la sfârșitul lunii august, a fost efectuat pe un eşantion de peste 200 de companii din majoritatea industriilor. Cele mai multe companii sunt multinaţionale, din peste 11 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Farmaceutic, Industria grea și ușoară, Industria energetică, Retail, Servicii, Construcții, Logistică etc.). Studiul analizează pachetele de remunerare a peste 70.000 de angajaţi din România. Rezultatele acoperă mai mult de 700 de posturi din toate departamentele și industriile și sunt personalizabile pentru toate regiunile țării și marile oraşe, funcție de cifra de afaceri a companiilor şi a numărului de angajați.