Salariile minime brute din construcţii şi industria alimentară au fost majorate astfel încât salariile nete să rămână neschimbate după reţinerea CASS. Explicaţii

Guvernul a adoptat marţi, 31 octombrie, ordonanţa de urgenţă prin care creşte salariile minime brute din construcţii şi din industria alimentară pentru a menţine neschimbate valorile nete ale salariilor minime din aceste industrii, după ce a decis că angajaţii din cele două domenii antemenţionate vor plăti contribuţia la sănătate (CASS) începând cu veniturile aferente lunii noiembrie, potrivit Legii nr. 296 din 2023.
Cristina Şomănescu - mar, 31 oct. 2023, 15:46
Salariile minime brute din construcţii şi industria alimentară au fost majorate astfel încât salariile nete să rămână neschimbate după reţinerea CASS. Explicaţii

Salariul minim brut din construcţii a fost majorat la 4.582 de lei începând cu veniturile aferente lunii noiembrie, de la 4.000 de lei cât e în prezent, conform OUG adoptate de guvern marţi.
Amintim că angajaţii din construcţii au fost asiguraţi la sănătate fără plata contribuţiei (CASS) începând cu 1 ianuarie 2019, în baza OUG 114 din 2018, despre care Economica.net a scris pe larg la acea vreme.

Din noiembrie, acestora li se va reţine CASS în cotă de 10% din salariul brut, la fel ca celorlaţi salariaţi, în acord cu dispoziţiile Legii 296 din 2023, actul normativ care elimină unele facilităţi fiscale introduse prin OUG 114 din 2018, arată o analiză Economica.net pe baza actelor normative care reglementează taxarea salariilor din acest domeniu.
Majorarea salariului minim brut din construcţii la 4.582 de lei începând cu veniturile aferente lunii noiembrie a fost necesară pentru a menţine neschimbat, neafectat salariul minim net din construcţii, după reţinerea CASS.

Drept care, salariul minim net din construcţii va fi egal cu 3.150 de lei după reţinerea CASS, echivalentul unui salariu brut de 4.582 de lei, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.

Aproximativ 423.110 salariați din construcţii sunt plătiţi cu salariul minim.

Salariul minim brut din industria alimentară şi sectorul agricol a fost majorat la 3.436 de lei, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie, de la 3.000 de lei, cât e în prezent.
Amintim că începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, unii dintre angajaţii din industria alimentară şi sectorul agricol sunt asiguraţi la sănătate fără plata CASS, în baza Legii nr. 135 din 2022. Aceeaşi lege a introdus un salariu minim brut distinct pentru aceste domenii, în valoare de 3.000 de lei.

Din noiembrie, angajaţilor din industria alimentară şi sectorul agricol li se va reţine CASS în cotă de 10% din salariul brut, la fel ca celorlaţi salariaţi, în acord cu dispoziţiile Legii 296 din 2023, actul normativ care elimină unele facilităţi fiscale introduse prin Legea 135 din 2022, arată o analiză Economica.net.

Drept care, salariul minim net din industria alimentară şi sectorul agricol va fi egal cu 2.362 de lei, după reţinerea CASS, echivalentul unui brut de 3.436 de lei, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.

În jur de 168.000 de angajaţi din sectorul agricol și industria alimentară sunt plătiţi cu salariul minim.

Succint:

Salariile minime nete din construcţii, industria alimentară şi sectorul agricol rămân aceleaşi de la 1 noiembrie cu cele dinainte de majorarea salariilor brute din aceste domenii. Reiterăm că guvernul a decis să renunţe la scutirea de la plata CASS a angajaţilor din construcţii şi agricultură prin Legea 296 din 2023. Prin urmare, acestora li se va reţine CASS din salariu, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie. În lipsa majorării, actualizării salariului minim brut, salariaţilor din construcţii şi agricultură le-ar fi scăzut salariile minime nete. Guvernul a majorat salariile minime brute din aceste domenii pentru a putea menţine salariile nete neschimbate după ce le reţine CASS din salariu.

Actualizare 1 noiembrie

Majorarea salariilor minime brute din construcţii, industria alimentară şi sectorul agricol a fost oficializată prin publicarea OUG nr. 93 din 2023 în Monitorul Oficial din 1 noiembrie. Măsurile prezentate de Economica.net în acest articol intră în vigoare începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...