Salariile reale au crescut în Rusia cu 7,8% anul trecut, iar șomajul a ajuns la un minim istoric
Economia rusească şi-a revenit semnificativ anul trecut după căderea din 2022, însă această creştere se bazează în principal pe finanţarea oferită de stat pentru producţia de arme şi muniţie utilizate în Ucraina, ceea ce maschează problemele care blochează îmbunătăţirea standardului de viaţă al ruşilor.
Salariile sunt un subiect sensibil în Rusia, unde mai mulţi ani de inflaţie ridicată au erodat puterea de cumpărare a cetăţenilor. Salariile reale sunt ajustate în funcţie de inflaţie şi datele statistice sunt publicate cu întârziere de o lună.
Vânzările cu amănuntul, un indicator crucial al cererii consumatorilor, au crescut şi ele cu 9,1% în ritm anual în luna ianuarie, peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 7,8%. Banca Centrală a Rusiei a anunţat şi ea marţi că cererea consumatorilor a rămas la un nivel ridicat şi abia acum a început să reacţioneze la politica monetară strictă. În prezent dobânda de referinţă în Rusia este la 16%.
Rata anuală a inflaţiei a fost de 7,58% la data de 26 februarie, comparativ cu un nivel de 7,57% în săptămână anterioară.
Institutul naţional de statistică (Rosstat) a informat că rata şomajului a coborât la un minim istoric de 2,9% în luna ianuarie, o dovadă a crizei de mână de lucru care limitează productivitatea economiei.
Prim-vicepremierul Andrei Belousov a tras marţi un semnal de alarmă cu privire la provocările economice cu care se confruntă Rusia, avertizând că avansul solid de 3,6% înregistrat anul trecut de Produsul Intern Brut nu este un semn că creşterea economică este una sustenabilă. Belousov a menţionat criza de mână de lucru, scăderea exporturilor de hidrocarburi, sprijinul pentru investiţii, înlocuirea importurilor şi creşterea productivităţii drept principalele provocări la adresa unei economii care în cele din urmă va dictat standardul de viaţă al populaţiei.
Sursa foto: Flickr