Guvernul va aproba, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Joi, premierul Viorica Dăncilă a declarat că în privinţa salariului minim diferenţiat Guvernul va lua în calcul doar studiile şi nu se va raporta la vechimea în muncă. „Pe salariul minim diferenţiat singurul lucru pe care-l luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime”, spunea Viorica Dăncilă.
Salariul minim creşte, de la 1 ianuarie 2019, la 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii care necesită studii superioare şi care are cel puţin un an vechime în domeniul acestor studii, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Consiliul Economic şi Social.
Pe agenda de vineri a şedinţei Guvernului se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, privind programul Start Up Nation.
Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe masa Executivului vizează modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi prorogarea unor termene şi se referă la prelungirea termenului de acordare a voucherelor de vacanţă cu încă doi ani.
Executivul va adopta, de asemenea, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
Totodată, va fi aprobat şi un proiect privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.
În şedinţă se va discuta şi despre rechemarea şi numirea unui consul general. Este vorba despre consulul general de la Sevilla, din Spania, al cărui mandat a ajuns la final.
Astfel, în 2019 tariful orar este de 12,43 lei pentru un program complet de lucru de 167,333 ore. Numărul maxim de contract pentru salariul minim (pentru cei cu studii superioare şi cu vechime de peste 15 ani) de 2.350 lei este de 350.000 de persoane.