Vicepreşedintele Comisiei Buget-Finanțe-Bănci: Creşterea salariului minim generează şomaj şi concedieri în rândul românilor cei mai săraci

Economica.net
24 10. 2018
bogdan_hutuca_45678_10876200

„Decizia Guvernului de a crește salariul minim fără a ține cont de productivitate va afecta în mod direct zeci de mii de companii care au angajați pe salariul minim pe economie și care nu vor mai putea plăti lunar aceleași venituri, fiind obligați să se reorganizeze și chiar să opereze concedieri”, atrage atenția deputatul liberal Bogdan Huțucă, vicepreședintele Comisiei Buget, Finanțe, Bănci.

“46% dintre angajații români muncesc pe salariul minim, un etalon stabilit de stat, fără legătură cu productivitatea și eficiența acestora. Recalcularea acestor salarii obligă angajatorul să reașeze întreaga grilă de salarizare din companie, pentru a păstra vechile diferențe salariale. În numeroase cazuri acest lucru va fi imposibil, iar opțiunea angatorului va fi de a opera concedieri, ceea ce va produce șomaj și o scădere a economiei”, explică Huțucă.

“Prin această deciziei, guvernul socialist îi afectează pe românii care nu au studii superioare, care nu își vând o muncă specializată și care acceptă orice muncă pentru a se întreține pe ei și pe familiile lor. În multe cazuri, costurile de salarizare vor depăși productivitatea unor angajați, astfel că în loc să aibă un loc de muncă, aceștia vor merge în șomaj sau vor alege să muncească la negru”, spune liderul liberal.

“Trebuie să spunem foarte clar un lucru: Socialiștii au mărit salariul minim cu scopul de a-și acoperi proasta guvernare și nu cu scopul de a face bine. Salariul minim plătit de companiile private crește cu 180 de lei, însă din această sumă 79 de lei se duc direct la buget, sub formă de taxe și contribuții. Astfel, în fiecare an, bugetul statului mai jupoaie antreprenorii cu 1.9 miliarde de lei”, arată liderul PNL Constanța.