Salariu minim majorat transparent. Proiectul de HG care descrie detaliat formula prin care executivul majorează salariul minim – lansat de executiv

Salariul minim pe economie de 4.050 de lei de la 1 ianuarie, care urmează să fie oficializat de guvern, a fost stabilit în baza unei formule care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană. Directiva ne obligă să eliminăm decizia politică din procesul de actualizare a salariului minim. Guvernul a făcut încă un pas în direcţia implementării Directivei (UE) 2022/2041 în legislaţia naţională prin lansarea în dezbatere publică a proiectului de HG în care sunt detaliate clar cristal etapele şi algormitmul pe bază căruia se majorează salariul minim.
Cristina Şomănescu - mie, 13 nov. 2024, 14:26
Salariu minim majorat transparent. Proiectul de HG care descrie detaliat formula prin care executivul majorează salariul minim - lansat de executiv

Ministerul Muncii a lansat în transparenţă decizională proiectul de HG privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

De ce e important

Proiectul de HG detaliază formula de calcul a salariului minim care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025 şi care elimină decizia politică din procesul de majorare a salariului minim.

Ministerul Muncii a explicat pentru Economica.net la începutul lunii noiembrie care e algoritmul pe baza căruia executivul a ajuns la valoarea salariului minim de 4.050 de lei brut care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Oficialii Ministerului Muncii au răspuns pentru Economica.net că formula pe baza căreia a fost stabilită valoarea salariului minim din 2025 e prevăzută într-un proiect de HG, parte din procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041 în legislaţia naţională.

Pentru calculul nivelului salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2025 s-a avut în vedere formula prevăzută în proiectul de hotărâre a guvernului privind aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată şi anume cu suma dintre rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii (valori prognozate pentru 2025 – nota redacţiei)”, au spus pentru Economica.net oficialii Ministerului Muncii la începutul lunii noiembrie.

 

Proiectul de HG care detaliază mecanismul de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe ţară a fost lansat în dezbatere publică abia marţi, 12 noiembrie.

Indicatorii folosiţi de guvern în procesul de stabilire, actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată sunt: rata inflației anuale prognozate, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat, scrie în proiectul de HG analizat de de Economica.net.

Indicatorii utilizaţi de executiv pentru evaluarea anuală a impactului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată sunt: rata sărăciei în muncă, rata sărăciei în rândul salariaților, rata sărăciei în rândul salariaților remunerați la nivelul salariului minim, rata sărăciei relative, inegalitatea distribuției salariale, inegalitatea veniturilor, rata ocupării forței de muncă, total și pe grupe de vârstă și sexe, costul unitar al muncii și cifra de afaceri pe sectoare de activitate, se arată în proiectul de HG privind mecanismul de stabilire a salariului minim, consultat de Economica.net.

De la cine primeşte Ministerul Muncii aceste date?

Institutul Național de Statistică furnizează următorii indicatori: câștigul salarial mediu brut lunar, Produsul Intern Brut (PIB), populația ocupată, indicele prețurilor de consum (IPC), rata sărăciei relative, rata sărăciei în muncă, rata sărăciei în rândul salariaților, rata sărăciei în rândul salariaților remunerați la nivelul salariului minim, inegalitatea distribuției salariale, inegalitatea veniturilor, rata ocupării forței de muncă, total și pe grupe de vârstă și sexe, costul unitar al muncii, cifra de afaceri pe sectoare de activitate și productivitatea muncii.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) furnizează următorii indicatori: rata inflației anuale prognozate, PIB anual prognozat, populația ocupată anuală prognozată, câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Formula pe baza căreia se actualizează salariul minim

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează anual cu suma dintre rata medie anuală a inflației prognozate și rata de creștere reală anuală a productivității muncii prognozate.

Pasul al doilea în stabilirea salariului minim pentru anul următor

După actualizarea valorii salariului de bază minim brut garantat în plată după formula antemenţionată se calculează noul raport dintre salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată actualizat și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat pentru anul următor.

Valoarea obținută pentru acest raport se compară cu nivelul orientativ cuprins între 47% şi 52% al indicatorului de referință pentru evaluarea gradului de adecvare a salariului minim.

Prin adecvarea salariului minim, CE înţelege, în accepţiunea Directivei (UE) 2022/2041, un salariu minim care permite un trai decent.
Dacă raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată aplicând formula precizată mai sus și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat este mai mic decât 52%, guvernul negociază în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social ponderea salariului minim actualizat în câştigul salarial mediu prognozat, între limitele de 47% şi 52%.

Te-ar mai putea interesa și
Directivă europeană privind securitatea cibernetică a fost transpusă în legislaţia naţională
Directivă europeană privind securitatea cibernetică a fost transpusă în legislaţia naţională
Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă prin care transpune în legislaţia naţională directiva NIS2, anunţă purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin....
Guvernul a majorat cu 900 milioane lei bugetul Ministerului Devzoltării
Guvernul a majorat cu 900 milioane lei bugetul Ministerului Devzoltării
Guvernul a decis, luni, majorarea cu 900 milioane lei a bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei ...
Ordonanţa trenuleţ – Măsurile vor avea un impact între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025
Ordonanţa trenuleţ – Măsurile vor avea un impact între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025
Impactul financiar al măsurilor prevăzute în "ordonanţa trenuleţ" va fi între 125 şi 130 de miliarde lei, în 2025, ...
Ce spune ministrul Finanțelor despre creştere impozitului pe dividende la 10%
Ce spune ministrul Finanțelor despre creştere impozitului pe dividende la 10%
Impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10%, aceasta fiind în continuare o cotă atractivă pentru investitorii străini ...