Salariul mediu a scăzut în ianuarie cu 135 lei faţă de luna anterioară. Care sunt domeniile afectate

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.625 lei, în ianuarie 2014, în scădere cu 135 lei (7,7%), față de decembrie 2013, a anunțat, vineri, Institutul Național de Statistică.
Economica.net - vin, 07 mart. 2014, 08:43
Salariul mediu a scăzut în ianuarie cu 135 lei faţă de luna anterioară. Care sunt domeniile afectate

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.250 lei, cu 7,4% mai mic decât în luna decembrie 2013.

Comparativ cu luna ianuarie 2013, în ianuarie acest an câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 103,9%.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (972 lei).

Indicele câștigului salarial real pentru luna ianuarie 2014, față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 91,5%.

În comparație cu evoluția prețurilor de consum, față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost, în ianuarie 2014, de 121,4%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna decembrie 2013.

În prima lună a anului 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârșitul de an și pentru performanțe), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou și tichete de masă). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, între 21% și 25%, au fost consemnate în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, tranzacții imobiliare, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie.

Reduceri între 15% și 20% s-au produs în sectorul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, activități profesionale, științifice și tehnice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), industria metalurgică.

Scăderi între 12% și 14,5% au fost consemnate în extracția cărbunelui superior și inferior, extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, construcții, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicala; activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, alte activități extractive, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură).

Câștigul salarial mediu net din sectorul bugetar a scăzut, în ianuarie 2014, față de decembrie 2013, cea mai mare reducere, de 1,2%, fiind înregistrată în sectorul de sănătate și asistență socială.

În administrația publică salariul s-a redus cu 1,1%, iar în sectorul de învățământ scăderea a fost de 0,6%.

Potrivit INS, creșteri ușoare ale salariului mediu net, față de decembrie 2013, s-au înregistrat în sectorul economic în hoteluri și restaurante (3,4%), activități de poștă și de curier (0,7%), alte activități de servicii (0,4%) și au fost generate în principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an, precizează INS.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Situație fără precedent în asigurări. Un broker depășește aproape toate firmele de asigurare. Safety  sparge pragul de 400 milioane de dolari
EXCLUSIV Situație fără precedent în asigurări. Un broker depășește aproape toate firmele de asigurare. Safety sparge ...
Safety Broker, liderul pieței de intermediere în asigurări din România, își consolidează poziția în top 5 vânzători de asigurări din țară, depășind nu doar toți brokerii locali ci......
Evoluția IRCC în semestrul al II-lea din 2025 depinde de rezultatele alegerilor din mai. Dacă nu sunt surprize, ratele la creditele ipotecare vor scădea treptat tot anul
Evoluția IRCC în semestrul al II-lea din 2025 depinde de rezultatele alegerilor din mai. Dacă nu sunt surprize, ratele ...
Dacă în prezent nivelul IRCC este de 5,66%, iar din trimestrul al doilea el va fi de 5,55% (conform tranzacțiilor zilnice ...
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate ...
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...