Salariul minim în 2021: schimbarea datei de la care se aplică majorarea a fost, de fapt, o cacealma

E oficial şi definitiv: în ianuarie avem două niveluri ale salariului minim: 2.230 de lei brut până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie, data intrării în vigoare a HG 4 din 2021 care reglementează majorarea salariului minim în 2021. Ministerul Muncii a răspuns pentru Economica.net că "s-a renunțat la promovarea unei hotărâri a Guvernului de modificare a datei de aplicare a prevederilor HG nr. 4/2021". La intenția de a modifica HG nr. 4/2021, Ministerul Justiției a făcut observația că se încalcă prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și a semnalat implicaţiile juridice negative ale emiterii unui alt act normativ cu aplicabilitate retroactivă, a explicat pentru Economica.net Ministerul Muncii. Informaţia vine în contextul în care premierul Cîţu a promis ferm pe 20 ianuarie că HG 4 din 2021 va fi modificată astfel încât majorarea salariului minim să se aplice începând cu veniturile aferente luna ianuarie. În realitate, premierul s-a pripit, guvernul a abandonat proiectul, dar a uitat să anunţe public această informaţie.
Cristina Şomănescu - mie, 17 feb. 2021, 19:23
Salariul minim în 2021: schimbarea datei de la care se aplică majorarea a fost, de fapt, o cacealma

Context

Salariul minim brut pe ţară a fost majorat la 2.300 de lei brut prin HG 4 din 2021. Majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut se aplică începând cu 13 ianuarie, data intrării în vigoare şi a publicării HG 4/2021 în Monitorul Oficial, informaţie confirmată de Inspecţia Muncii pentru Economica.net.

Ce trebuie să ştie angajatorii

E oficial şi definitiv: în luna ianuarie 2021 avem două niveluri ale salariului minim brut (pentru studii medii): 2.230 de lei de la 1 ianuarie până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei începând cu 13 ianuarie. Spunem definitiv pentru că guvernul a abandonat proiectul prin care voia să schimbe data intrării în vigoare a majorării salariului minim la 2.300 de lei, potrivit informaţiilor obţinute de Economica.net de la Ministerul Muncii.

Vă amintim că Executivul a introdus de urgenţă, în şedinţa de guvern de vineri, 15 ianuarie, un proiect de act normativ prin care voia să îndrepte greşeala din HG nr. 4/2021. Proiectul de act normativ prevedea că salariul minim de 2.300 de lei brut se aplică „începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021”. Hotărârea nu a fost însă adoptată în şedinţa de vineri, 15 ianuarie. Miercuri, 20 ianuarie, după şedinţa de guvern, premierul ne-a asigurat că hotărârea prin care salariul minim de 2.300 de lei brut se aplică „începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021” o să fie adoptată, dar că mai durează. „Până la urmă o să fie adoptată şi hotărârea de guvern. Când vine de la Ministerul Muncii, cu toate avizele, totul să fie ok, o să o şi aprobăm”, a spus Cîţu pe 20 ianuarie, după şedinţa de guvern.
În realitate, proiectul de modificare a HG 4 din 2021 a fost abandonat. Informaţia a fost confirmată pentru Economica.net de Ministerul Muncii care ne-a explicat şi de ce.
La intenția de a modifica HG nr. 4/2021, Ministerul Justiției a făcut observația că se încalcă prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și a semnalat implicațiile juridice negative ale emiterii unui alt act normativ cu aplicabilitate retroactivă, astfel că s-a renunțat la promovarea unei hotărâri a Guvernului de modificare a datei de aplicare a prevederilor HG nr. 4/2021″, a răspuns pentru Economica.net Ministerul Muncii.

Problema salariului minim în vigoare în 2021, tratată superficial de guvern. 

30 decembrie 2020, Cîţu: „Ştiţi foarte bine, este o decizie de a creşte la 2.300 de lei şi aceasta va fi valoarea salariului minim de la 1 ianuarie. Nu a fost adoptată astăzi (HG privind majorarea salariului minim n. red), am fost asiguraţi că este ok să fie adoptat şi săptămâna viitoare”.

În realitate, salariul minim nu a fost majorat începând cu 1 ianuarie 2021 şi HG care reglementează creşterea salariului nu a fost adoptată în prima săptămână a anului 2021, aşa cum a promis Cîţu.

După şedinţa de guvern din 30 decembrie 2020, premierul Cîţu a spus ferm că hotărârea privind creşterea salariului minim va fi adoptată în prima săptămână a anului 2021. „Salariul minim a fost astăzi (miercuri, 30 decembrie) în primă lectură. Ştiţi foarte bine, este o decizie de a creşte la 2.300 de lei şi aceasta va fi valoarea salariului minim de la 1 ianuarie. Nu a fost adoptată astăzi, am fost asiguraţi că este ok să fie adoptată şi săptămâna viitoare”.

Redăm mai jos declaraţiile premierului despre adoptarea HG privind majorarea salariului minim, făcute după şedinţa de guvern din 30 decembrie.
“Florin Cîţu: Salariul minim a fost astăzi în primă lectură, știți foarte bine, este o decizie de a crește la 2.300 de lei și aceasta va fi valoarea salariului minim.

Reporter: De când?

Florin Cîţu: De la 1 ianuarie.

Reporter: Şi nu a fost adoptată astăzi, practic. Cum va produce efecte?

Florin Cîţu: Nu a fost adoptată. Am fost asigurați că este ok să fie adoptată şi săptămâna viitoare. Deci, este clar, din punctul acesta de vedere, decizia a fost luată să crească la 2.300 de lei”.

6 ianuarie 2021: majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut nu a fost însă oficializată în prima şedinţă de guvern din 2021, cum a promis Cîţu la finalul anului 2020.

Pe 6 ianuarie, după şedinţa de guvern, premierul nu a mai avansat un termen ferm pentru adoptarea actului normativ prin care se stabileşte valoarea salariului minim în 2021. Răspunsul lui Cîţu pe marginea acestui subiect a fost însă insolit: „Este în procesul de avizare (….) Ştie toată lumea cât este salariul minim în 2021 deja„. Aceasta, în contextul în care majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut era la acel moment doar o promisiune a Executivului pe baza căreia firmele nu îşi puteau fundamenta deciziile.

Redăm, mai jos, răspunsurile premierului despre salariul minim, după şedinţa de guvern de miercuri, 6 ianuarie:

„Reporter: Şi o clarificare pe salariul minim: de ce nu l-aţi aprobat dvs.? Chiar spuneați la acest pupitru că săptămâna aceasta veți aproba proiectul cu privire la salariul minim. Iată că nu este.

Florin Cîţu: Înțeleg că este în avizare. Era nevoie de testul IMM, e nevoie de CES (Consiliul Economic şi Social n. red.), sunt mai multe lucruri. Când va fi gata avizul…

Reporter: Testul IMM ar fi trebuit să fie obținut înainte să înceapă toate procedura de avizare. Dvs. spuneați că mai sunt doar câteva avize, nu şi testul efectiv.

Florin Cîţu: Este în procesul de avizare. O să fie… Ştie toată lumea cât este salariul minim în 2021 deja”, a conchis premierul.

La 13 ianuarie 2021 intră în vigoare HG privind majorarea salariului minim în 2021, dar într-o formă diferită de cea anunţată de Ministerul Muncii.

Concret, potrivit HG 4 din 2021, majorarea salariului minim se aplică începând cu 13 ianuarie. Spre comparaţie, proiectul de HG anunţat de Ministerul Muncii anul trecut prevedea că majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut se aplică începând cu 1 ianuarie 2021. Economica.net a scris pe larg despre subiect aici.

Premierul a insistat, în ciuda evidenţei, să facă declaraţii nefondate despre acest subiect.

13 ianuarie 2021, Cîţu: „Ştiu că au fost discuţii în spațiul public dacă (salariul minim majorat n. red.) poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie.”

  • Declaraţia premierului Cîţu făcută după şedinţa de guvern din 13 ianuarie: „În ședința de guvern de astăzi a fost aprobat actul normativ prin care se stabilește salariul minim pentru 2021, știați deja, la 2.300 de lei. Ştiu că au fost discuţii în spațiul public, dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci este destul timp și astfel salariul minim va crește, în 2021, cu 3%, așa cum v-am anunțat, peste rata inflației în 2020, deci și peste estimarea de rată de inflație în 2021, păstrând puterea de cumpărare a românilor.”
Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...