Salariul minim pe economie se majorează la 2.300 de lei brut în 2021, a anunţat Guvernul. Efectele produse pe piaţa muncii UPDATE
Update 15 ianuarie
Guvernul vrea să schimbe HG 4 din 2021 care stabileşte nivelul salariului minim, aplicabil din 13 ianuarie 2021.
Pe agenda şedinţei de guvern de vineri, 15 ianuarie, s-a aflat un proiect de modificare a HG 4 din 2021, în sensul aplicării majorării salariului minim la 2.300 de lei brut „începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021”. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici. Proiectul nu a fost însă adoptat în şedinţa de guvern din 15 ianuarie. Vom reveni cu detalii despre data doptării, îndată ce le vom obţine.
Update 13 ianuarie
Salariul minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei brut lunar, prin Hotărârea de Guvern nr. 4 din 2021, adoptată miercuri, 13 ianuarie. Nivelul de 2.300 de lei brut lunar al salariului minim se aplică însă din 13 ianuarie, data publicării în Monitorul Oficial şi a intrării în vigoare a HG 4 din 2021, şi nu de la 1 ianuarie, aşa cum anunţase Executivul în proiectul de act normativ.
Update 29 decembrie
Ştirea iniţială din 28 decembrie
Salariul minim pe economie se majorează la 2.300 de lei brut în 2021, de la 2.230 de lei brut cât e acum, a anunţat Guvernul în urma consultărilor de luni cu oficialii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
„Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice. Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020”, a anunţat Executivul luni, 28 decembrie, pe pagina sa de socializare.
Aceasta înseamnă că salariul minim net pe economie va ajunge la 1.386 de lei în 2021 şi va creşte cu 40 de lei faţă de nivelul acestui indicator din 2020.
- Guvernul Cîţu a fost de acord cu propunerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România de creştere a salariului minim la 2.300 de lei brut, despre care Economica.net a scris, pe larg, aici.
Efectele majorării salariului minim pe economie la 2.300 de lei brut în 2021
Pe de o parte, 1,23 de milioane plătiţi acum la nivelul salariului minim vor avea salarii mari de la 1 ianuarie.
1,23 de milioane de români au contracte de muncă la nivelul salariului minim (de 2.230 de lei brut), reiese din datele comunicate pentru Economica.net de către Inspecţia Muncii.
Pe de altă parte, vor fi afectaţi de majorarea salariului minim oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime economie, dacă vor opta să se asigure la sistemul public de pensii şi/sau la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (după caz).
De asemenea, oamenii care au doar venituri extrasalariale peste plafonul stabilit în Codul fiscal vor plăti contribuţii mai mari la sănătate şi/sau pensii, după caz, ca efect al majorării salariului minim pe economie.
Sintetic, majorarea salariului minim la 2.300 de lei în 2021 înseamnă:
– majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale plătesc contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) pentru veniturile estimate în anul 2021, fiindcă acest plafon se determină în funcţie de nivelul salariului minim brut pe ţară în vigoare în 2021.
– creşterea bazei de calcul pentru CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul la care persoanele fizice plătesc contribuţia de 25% trebuie să fie cel puţin egal cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară în anul 2021.
– creşterea contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice care au venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021.
– creşterea contribuţiilor sociale plătite de persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale care sunt situate sub plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021 şi care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
– creşterea contribuţiilor sociale pentru persoanele fără venituri fiscalizate, care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut în 2021 – o formulă de compromis pentru toată lumea, spune premierul.
„Astăzi am avut o discuţie cu patronatele şi sindicatele despre salariul minim. Pe de o parte, ştiţi foarte bine că economia României trece printr-o criză economică alături de toate economiile lumii. Pe de o parte, antreprenorii, care au dus greul anul trecut, au susţinut economia în această perioadă de criză, au venit cu propunerea de a menţine constant, deci de a nu creşte salariul minim pe economie. Pe de altă parte, sindicatele, bineînţeles, au venit cu o propunere de creştere a salariului minim cu peste 7%. Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea. Salariul minim, din punctul nostru de vedere, va creşte puţin peste rata inflaţiei. Rata inflaţiei este estimată sub 2%, de 1,8%, salariul minim creşte cu 3,1% pentru anul viitor, asta arată că susţinem creşterea veniturilor mici ale românilor, în acelaşi timp înţelegem costurile pentru antreprenori şi spunem noi că este formula care să susţină dinamica economiei în 2021 şi în viitor”, a spus Cîţu după şedinţa de Guvern.