Salariul minim pentru anul 2020 ar putea creşte cu 83 de lei net – unul dintre cele trei scenarii analizate de Guvern UPDATE
„Rezultatul analizei realizate la nivelul Cancelariei prim-ministrului (…) a evidenţiat o fundamentare a unui mecanism de majorare a salariului minim brut pe ţară în acord cu angajamentul luat de Guvern (…), respectiv o majorare a salariului minim brut pe ţară în baza unui mecanism care să ia în considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel încât puterea de cumpărare a angajaţilor români să crească fără a afecta competitivitatea economiei româneşti şi fără a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este că salariul minim brut pe ţară pentru anul 2020 creşte”, a declarat Ionel Dancă, marţi, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
El a spus că majorarea salariului minim „la nivel brut este de 150 de lei, iar la nivel net de 83 de lei”.
Dancă s-a referit şi la elemente legate de impactul acestei măsuri.
„O creştere a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o creştere de 0,3%, iar la nivelul inflaţiei un impact moderat de până în 0,1%. Pe zona de impact bugetar, măsura implică un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei”, a declarat Dancă.
El a prezentat pe scurt şi cele trei scenarii prezentate partenerilor de dialog social, privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020.
Scenariul de bază prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS şi cu creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei, în timp ce la celelalte două sunt instituite în plus o serie de mecanisme de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice (riscurile macroeconomice) sau de rata şomajului (dezechilibrele din piaţa muncii).
Întrebat dacă există posibilitatea ca salariul minim să scadă în cazul în care se va aplica scenariul 2 sau 3, Dancă a precizat: „Nu există această posibilitate, potrivit jurisprudenţei în vigoare, orice câştig salarial, orice drept privind câştigurile salariale aflate în plată nu pot fi afectate”.
„În orice scenariu, în cazul în care este prognozată o deteriorare a mediului economic pentru perioada următoare, în cel mai nefericit caz salariile aflate în plată rămân la nivelul respectiv”, a adăugat el.
Dancă a fost întrebat şi ce se va întâmpla cu salariul minim pentru cei cu studii superioare şi cei din construcţii.
„În ceea ce priveşte salariul minim din construcţii, vorbim de un număr de contracte de aproximativ 316.000, este o prevedere asumată inclusiv în dialogul cu reprezentanţii partenerilor sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi păstrat în vigoare, iar în ceea ce priveşte nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare în momentul de faţă hotărârea de guvern nu va afecta în niciun fel această categorie de salariaţi, respectiv rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creşterea salariului minim brut pentru cei care în momentul de faţă sunt sub nivelul celor cu studii superioare să ajungă la acelaşi nivel şi să existe un singur salariu minim brut”, a precizat şeful Cancelariei prim-ministrului.
Referitor la corelarea punctului de amendă cu salariul minim, Dancă a spus: „Există o corelaţie între salariul minim şi punctul de amendă, din datele care ne-au fost furnizate de colegii de la Ministerul de Finanţe nu există un impact semnificativ, nici pe partea de venituri bugetare, nici pe partea de, să-i spunem, efecte în plată, sunt nesemnificative aceste efecte”.
El a completat, întrebat dacă odată cu majorarea salariului minim va creşte şi punctul de amendă: „Nu s-a luat nicio decizie în această privinţă, în sensul modificării reglementărilor legale în vigoare”.
Ministrul Muncii despre salariul minim: Nu dorim să luăm decizii peste noapte
Discuţiile autorităţilor cu patronatele şi sindicatele pe tema formula de calcul a salariului minim vor continua în perioada următoare, a anunţat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a subliniat că asemenea decizii „nu pot fi luate peste noapte”.
Aceasta a precizat, de asemenea, că discuţiile cu privire la formula de calcul a salariului minim vor fi reluate de la 1 ianuarie 2020, pentru eventuale îmbunătăţiri în anii care urmează.
„Până la această şedinţă a Consiliului Naţional Tripartit, care tocmai s-a încheiat, am avut mai multe preconsultări. În această săptămână premergătoare şedinţei am intrat deja în dialog cu confederaţiile sindicale şi cu cele patronale cu referire la eventuale analize, studii pe care le-au făcut, evaluări, în ceea pe priveşte impactul creşterii salariului minim, respectiv a unei formule de calcul, aşa cum Comisia Europeană ne şi cere, pe care dânşii eventual ar fi putut-o contura. Mi-au pus la dispoziţie toate aceste materiale, dincolo de dialogul permanent pe care l-am avut, şi i-am asigurat că punctele lor de vedere au ajuns la grupul de lucru coordonat de Cancelaria Prim ministrului. Şedinţa tocmai s-a încheiat. Având în vedere acest mod de lucru transparent şi deschis dialogului, de îndată ce reprezentanţii Guvernului, prin vocea şefului Cancelariei, au făcut o prezentare a celor trei scenarii pe care le-am luat în calcul, intervenţiile dânşilor au fost punctuale”, a explicat ministrul Muncii, la sfârşitul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit (CNT).
Violeta Alexandru a apreciat dialogul cu partenerii sociali ca fiind unul constructiv şi a anunţat pentru săptămâna viitoare o nouă reuniune a CNT.
„Apreciem că a fost un dialog constructiv. Au preluat materialul pus la dispoziţie cu argumente de ordin bugetar, cu argumente care ţin de obiectivul pe care îl avem şi anume acela al creşterii puterii de cumpărare. Au luat act de materialul prezentat, cu toate argumentele pentru fiecare scenariu în parte şi am convenit asupra analizării acestuia în perioada următoare, astfel încât următoarea şedinţă a Consiliului Naţional Tripartit să aibă loc săptămâna viitoare, marţi”, a menţionat ea.
Şeful de la Muncă a precizat că discuţiile cu privire la formula de calcul a salariului minim vor fi reluate din ianuarie, întrucât nu se doreşte luarea de decizii „peste noapte”.
„De asemenea, în şedinţa pe care am avut-o, am identificat împreună şi alte teme care sunt presante pentru partenerii noştri sociali. Ele vor face obiectul unei conferinţe de presă separate, dar personal mi-am luat angajamente clare privind redeschiderea discuţiilor privind Legea dialogului social, care suscită un larg interes din partea patronatelor şi sindicatelor, am discutat despre necesitatea începerii din luna ianuarie cu un orizont de timp mai lung de cât am putut să oferim pentru acest proiect vizând creşterea salariului minim – deci, reluarea discuţiilor din ianuarie pentru a reflecta împreună asupra eventualelor îmbunătăţiri în anii care urmează cu privire la formula de calcul a salariului minim. Mi-am exprimat, aşadar, totala disponibilitate la dialog, la preluarea observaţiilor domniilor lor şi cred că le-am transmis acest mesaj de bună credinţă şi de dorinţă de a integra toate observaţiile pe care le au. Nu dorim să luăm decizii peste noapte sau fără să ţinem cont de aceste păreri, nu i-am pus în faţa faptului împlinit, ne-am exprimat argumentele pentru un scenariu sau altul şi i-am rugat să analizeze, să reflecteze şi să ne transmită propunerile domniilor lor”, a susţinut ministrul.
În plus, a fost lansat public un apel pentru consultări cu toţi cei care doresc „să-şi aducă o contribuţie”.
„În paralel cu această şedinţă cerută de cadrul legal de a ne consulta în acest format cu partenerii noştri, personal am lansat public un apel către consultare cu toţi cei care doresc să-şi aducă o contribuţie şi am fost deschisă preluării oricăror puncte de vedere, inclusiv din partea celor care reprezintă sectoare de activitate de nişă. Am ascultat toate puncte de vedere şi am făcut sinteze care au ajuns pe masa grupului de lucru coordonat de Cancelarie”, a adăugat Violeta Alexandru.
Marţi a avut loc reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pe tema majorării salariului minim brut pentru anul 2020.
Hossu, Cartel ALFA: Guvernul face o propunere de construire a unui mecanism care să dea predictibilitate în stabilirea salariului minim
Guvernul face o propunere de construire a unui mecanism care să dea predictibilitate în stabilirea salariului minim pe trei variante, a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA”, Bogdan Hossu.
„În principal, Guvernul face o propunere de construire a unui mecanism care să dea predictibilitate în stabilirea salariului minim şi cunoaşterea pentru mediul de afaceri pe trei variante. Varianta principală rămâne stabilită în funcţie de inflaţie şi de productivitatea muncii. Se dau mai multe detalii legate de productivitate. E o chestiune legată de modul de calcul al productivităţii, dar în fine, sunt probleme tehnice care vor trebui analizate. A doua şi a treia variantă sunt corecţii în funcţie de gradul de şomaj existent, o funcţie de depăşire a parametrilor din calcul respectiv şi o corecţie legată de acest lucru”, a afirmat Bogdan Hossu, după ieşirea de la discuţiile avute în Consiliul Naţional Tripartit.
El a afirmat că în şedinţa de marţi s-a prezentat un document în 25 de pagini şi, pentru că nu au avut timp să-l parcurgă în integralitate, a rămas stabilit ca să existe o nouă şedinţă a Consiliul Naţional Tripartit pe subiectul salariului minim marţea viitoare, la ora 10:00.
De asemenea, Bogdan Hossu e spus că Guvernul preferă un singur salariu minim şi nu doreşte să facă diferenţierea.
El a mai declarat că în cazul stabilirii salariului minim trebuie să existe şi o legătură cu coşul minim de trai decent.
Întrebat despre cuantumul majorării, el a menţionat că sindicatele şi o parte din patronate au spus la fel că ar trebui să fie 100 de lei net, cât a fost propunerea din discuţia anterioară din urmă cu o lună de zile.