Destinsă şi zâmbitoare în pofida trăsăturilor trase, cancelarul german care se află în linie dreaptă în campania sa electorală, a parcurs standurile constructorilor germani şi chiar a urcat la bordul unei maşini Golf a fabricantului Volkswagen, un vehicul 100% electric, care marchează ambiţiile numărului doi european în acest domeniu.
Oficialul german, care a recunoscut recent într-un interviu televizat, că nu a mai pus mâna pe volan de mult timp, s-a aplecat deasupra capotelor mai multor maşini, admirându-le motoarele, spre marea bucurie a patronilor de la Mercedes-Benz, BMW sau Porsche.
În discursul rostit cu prilejul inaugurării Salonului de la Frankfurt, Merkel, care este favorită la obţinerea unui al treilea mandat, în alegerile din 22 septembrie, a exprimat un sprijin de nedezminţit faţă de industria auto naţională, un pilon al economiei europene, lăudându-i meritele în materie de locuri de muncă şi inovaţie.
Deşi este o apărătoare puternică a constructorilor din ţara sa în bătălia dusă de aceştia cu Bruxelles-ul pentru modificarea unui text aflat în curs de elaborare, care reglementează emisiile de CO2 în Europa, cancelarul a lansat un apel la găsirea unui ‘echilibru rezonabil’ între protecţia mediului şi interesele economice.
În termeni de consum şi emisii poluante, ‘s-a făcut mult (…) de acum doi ani’, a spus ea. ‘Constructorii germani propun acum vehicule care sunt mai eficiente şi mai economice ca niciodată şi putem deci să spunem că direcţia este bună (…) Nu are niciun sens să ne limităm la o categorie de maşini’ în Europa, adică la vehiculele mici sobre, a apreciat Merkel. Industria germană consideră, în fapt, că modul de calcul prevăzut de textul european privind emisiile de CO2 favorizează modele mici construite de concurenţii lor, francezi şi italieni mai ales, şi dezavantajează maşinile germane cu cilindree mare, notează AFP.
‘Suntem gata să ne îmbunătăţim eficacitatea (vehiculelor) în toate modurile posibile, dar nu putem să schimbăm legile naturii şi nici pe cele ale fizicii’, a spus Merkel, în aplauzele celor prezenţi.
Cancelarul german a intervenit recent pe lângă partenerii europeni, încercând să modifice textul care prevede reducerea emisiilor de CO2 ale maşinilor la 95 g/km la maşinile noi, din 2020. Merkel şi-a confirmat totodată ambiţia de a avea ‘un milion de maşini electrice pe şoselele din Germania până în 2020’, un obiectiv considerat puţin realist de numeroşi experţi. Doar 7.000 de maşini electrice erau în circulaţie în Germania la începutul anului, faţă de 30 de milioane de vehicule care funcţionează cu benzină.
Acelaşi sprijin ferm pentru un sector în care sunt angajate circa 750.000 de persoane în Germania a fost exprimat joi şi de Matthias Wissmann, preşedintele Federaţiei germane automobilistice (VDA).