Salrom prezintă măsurile pe care le-a luat pentru remedierea infiltrațiilor de apă de la Salina Slănic
Astfel, în data de 12 iunie 2024 s-a constatat că în Mina Victoria, exploatare oprită în anul 1992, pentru care au fost realizate lucrările specifice de închidere de către SC Conversmin SA, există o infiltraţie majoră de apă provenită în mare parte din albia pârâului Slănic.
„Subliniem că apa din subteranul Minei Victoria nu este apă de zăcământ, nu a rezultat din exploatarea zăcământului, aceasta ajungând accidental într-o mină în care exploatarea a fost închisă încă din anul 1992”, se menţionează în comunicat.
Drept urmare, s-a curăţat şi decolmatat albia pârâului Slănic în zona de influenţă a Minei Victoria, stabilindu-se zonele posibile de infiltrare. S-a montat o conductă corugată cu un diametru de 500 mm, care a preluat debitul pârâului Slănic, astfel încât să poată fi evitate zonele posibile de infiltraţie a apei spre Mina Victoria.
În plus, a fost montată o pompă împreună cu conductele aferente pe puţul de aeraj nr. 1 în vederea evacuării apei din subteran şi s-au efectuat probe de pompare pentru verificarea instalaţiei de evacuare a apelor din Mina Victoria, operaţiune încheiată cu succes, conform societăţii.
În paralel, se procedează la monitorizarea zilnică a tuturor traseelor posibil a fi afectate, rezultatele obţinute până în prezent arătând că nu s-a produs nicio infiltraţie, nici măcar sub formă de umezire a pereţilor, atât în Mina Unirea (deschisă spre vizitare), cât şi în Mina Cantacuzino (mină în exploatare).
Pe lângă evacuarea apei din subteran, SNS va betona albia pârâului Slănic pe o lungime de aproximativ 800 metri, care va face joncţiunea cu porţiunea de albie deja betonată din anul 2012.
„În ceea ce priveşte problemele de mediu reclamate cauzate de evacuarea apei infiltrate în Mina Victoria, instituţiile abilitate au precizat că este acceptabil un debit de evacuare de 25l/s în condiţiile actuale ale debitului cursului de apă. Pârâul Slănic are o salinitate naturală ce a făcut ca biodiversitatea din zona ripariană să fie adaptată acestei concentraţii de sare”, se spune în finalul comunicatului.