Salt Bank, singura neobancă din România, a ajuns deja la 225.000 de clienți și vrea să lanseze aplicații unicat. Acționarii își propun să își scoată investiția în patru ani

Deja planul de 230.000 de clienți în 2024 este ca și atins (225.000 in iunie), după cum declară Gabriela Nistor, CEO Salt Bank într-un interviu pentru Economica.net. Până la sfârșitul anului vor fi lansate credite de consum pentru membrii Salt Bank, o aplicație Salt și pentru frelenceri, urmată de o linie de credit. Banca are ca țintă pentru trecerea la break-evan, punctul de la care va începe să treacă pe profit, patru ani de la lansare.
Gabriela Ţinteanu - lun, 01 iul. 2024, 22:12
Salt Bank, singura neobancă din România, a ajuns deja la 225.000 de clienți și vrea să lanseze aplicații unicat. Acționarii își propun să își scoată investiția în patru ani

”Au trecut trei luni de la lansarea Salt Bank din 4 aprilie 2024, trei luni care au zburat de parcă ar fi trecut doar o oră. Înainte eram într-un mod de proiect, aveam totul programat pe bucăți, pe subproiecte, cu date, fiecare era cu termenul lui de livrare ca să se potrivească cu alte lucruri care trebuiau făcute în paralel sau după aceea. Am intrat acum în business as usual și trebuie să ne obișnuim cu noile sisteme, cu modul de operare nou, echipa nouă, toate sunt noi cumva”, își începe Gabriela Nistor discursul.

Până la finalul lunii iunie, numărul membrilor fondatori care a fost crescut de la 50.000 la 100.000 după 11 zile de la lansare a fost atins. În plus, Salt Bank a ajuns deja la 225.000 de clienți, în condițiile în care targetul pe 2024 este de 230.000 de clienți.

Banca a pornit la lansare cu Minimum Viable Product, adică un cont curent, un card de debit simplu sau un card multivalută care permite schimb valutar în 17 monede ale lumii, la cele mai avantajoase ”cursuri de schimb”, după cum precizează Gabriela Nistor.

Dobândă 3% la contul curent până în luna septembrie. Apar curând și depozitele la termen în valută

”Cu o gogoașă de cheltuieli instalată în aplicație vezi câți bani ai cheltuit în fiecare lună și dacă ai cheltuit peste 1.000 de lei, avem acum o campanie care ține până în toamnă, în care plătim la contul curent și la spații, care e un fel de bani puși deoparte pe care vrei să îi economisești, 3% dobândă și în secțiunea de economisire am numit noi, poți să pui bani deoparte în spații departajate pentru orice planuri, ai planuri mai mici sau planuri mai mari și poți să pui bani acolo cu ce periodicitate vrei”, precizează CEO-ul Salt Bank.

Pe lângă aceste așa numite spații de economisire, neobanca oferă și depozite la termen, remunerate cu dobânzi avantajoase, la nivelul celor dintr-o bancă tradițională. Deocamdată pot fi constituite doar cele în lei, dar CEO-ul băncii promite că, în curând, va apărea și oferta pentru depozitele în valută.

A fost adăugată și secțiunea investiții în care pot fi, deocamdată doar vizualizate, patru tipuri de unități de fond de investiții pe diferite profile de risc, care vor putea fi achiziționate în curând de la BT Asset Mangement prin Salt Bank.

De asemenea, banca lucrează la lansarea investițiilor în acțiuni, atât pe piața internă cât și pe cea externă. Salt Bank va acționa ca un canal de vânzare pentru clienții săi. Banca a lansat în iunie și plățile internaționale în euro, urmând să lanseze în curând și plățile crossborder în dolari și lire sterline.

Din echipa de 260 de angajați ai băncii, 40% sunt IT-sti, iar Salt Bank are de gând să crească în continuare numărul acestora

”Lucrăm la partea de creditare și vrem ca la sfârșitul anului sau începutul anului viitor să lansăm un prim produs, creditul de consum, urmând ca ulterior să mergem și pe alte tipuri de credite”, a declarat Gabriela Nistor.

În aceeași perioadă, Salt Bank intenționează să iasă cu produsele sale și pentru freelanceri, acum în sistem putându-se înrola doar persoanele fizice. ”Întenționăm să intrăm și pe partea asta de freelanceri și să oferim, tot așa, la început o aplicație. Mai restrânsă, să zic, n-aș zice basic, că nu e basic, mai restrânsă. Tot așa, un cont curent, un card, după care o să extindem și o să mergem cu o linie de credit oferită pentru freelanceri”, precizează președintele Salt Bank.

Salt Bank are deocamdată 260 de angajați, din care 80 numai în call center. ”Am ajuns la atât de mulți angajați în call center datorită fluxului care de clienți. Noi ne așteptam la un flux de 20.000 de clienți pe lună, dar au venit mai mulți.”, explică Nistor.

Echipa de tehnologie a băncii, IT-ul, reprezintă cam 40% din totalul angajaților, iar banca vrea să crească numărul acestora. ”Fiind o bancă 100% digitală, avem nevoie de o echipă puternică în această zonă. Pe partea de mobile, aproximativ jumătate din sisteme sunt construite de echipa noastră”, spune Gabriela Nistor.

Break even peste patru ani. ”Noi concurăm și cu fintech-urile, băncile digitale dar și cu băncile clasice. Am luat ce a fost mai bun din ambele lumi”

”Noi suntem între (…) băncile clasice, băncile, așa cum le știam din totdeauna. Și fintech-uri. Am încercat să luăm ce e mai bun din ambele părți. Când am conceput planurile și când am conceput aplicația și când am desenat banca, am zis că suntem o bancă și trebuie să rămânem o bancă și să transmitem un sentiment de siguranță. Chiar dacă vrem să avem o imagine fresh, proaspătă, să aducem o gură de aer proaspăt în piață și să schimbăm modul în care se face banking aici în România. Și astea le-am luat de la fintech-uri, să zic. Totuși, suntem o bancă și am vrut să transmitem mesajul ăsta puternic, tot ce înseamnă încredere, tot ce înseamnă reglementări, faptul că banii pe care oamenii îi pun în depozite sunt garantați de fondul de garantare a depozitelor de aici, din România”, spune Gabriela Nistor când a fost întrebată despre concurența dintre prima neobancă românească și celelalte forme de bănci digitale existente la noi. Drept care președintele băncii spune că a luat ce a fost mai bun din ambele lumi, dar în același timp Salt Bank se și concurează cu ambele lumi, iar băncile tradiționale au făcut și ele pași importanti pe calea digitalizării, deci și din această zonă este concurență.

Prima bancă digitală românească a venit cu tehnologii noi, de ultimă generație. Partenerii săi sunt Engine by Starling Bank și GFT Technologies, consultanți sunt AT Kearney. În plus, acum au negocieri pentru alte 30 de integrări de proiecte și cu alte firme. După cum explică Gabriela Nistor, investițiile au fost de zeci de milioane de euro, iar finanțarea a fost asigurată de Banca Transilvania. Potrivit proiectării bugetare, Salt Bank ar trebuie să ajungă la break even la patru ani de la lansarea băncii. După această dat se așteaptă să intre pe profit. În mod normal, o instituție nouă atinge pragul de break even în circa cinci ani de la momentul lansării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Federaţia Sindicatelor Libere din România avertizează că industria textilă este amenințată de creșterea costului salarial și cere Guvernului sprijinirea acestui sector economic
Federaţia Sindicatelor Libere din România avertizează că industria textilă este amenințată de creșterea costului ...
Industria textilă este afectată, printre altele, de costul salarial în creştere şi de lipsa lichidităţilor, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din România (FSLR),......
Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022
Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022
Deficitul balanţei comerciale a Statelor Unite ale Americii a crescut în luna mai, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul ...
Moscova este dispusă să livreze gaze naturale Europei prin Ucraina și după 31 decembrie 2024, când îi expiră acordul de tranzit cu Kievul
Moscova este dispusă să livreze gaze naturale Europei prin Ucraina și după 31 decembrie 2024, când îi expiră acordul ...
Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 31 decembrie 2024, când expiră actualul acord ...
Vameșii constănțeni au confiscat pantofi sport în valoare de 16 milioane de lei
Vameșii constănțeni au confiscat pantofi sport în valoare de 16 milioane de lei
Vameşii de la Constanţa Sud au confiscat aproximativ 7.000 de perechi de pantofi sport susceptibile a fi contrafăcute, ...