Salut, diaspora! De ce n-o să iei 100.000 de euro de la stat să îți faci firmă în țară prin „România te așteaptă”

Guvernul a făcut un nou program de finanțare din fonduri europene prin care românii din diaspora care vor să deschidă o afacere în România primesc un ajutor de 100.000 de euro. El se numește “România te așteaptă”. ECONOMICA.NET a întrebat Ministerul Fondurilor Europene despre acest program pe care ministrul Boloș l-a prezentat succint la guvern. Părea ofertant, dar în detaliu pare, în fapt, un vehicul birocratic de cheltuieli de consultanță. Se adresează exclusiv ONG-urilor de consultanță și “mentorat”, iar beneficiarul final este trecut în el doar ca "grup țintă".
Ionut Tudorica - D, 05 apr. 2020, 18:24
Salut, diaspora! De ce n-o să iei 100.000 de euro de la stat să îți faci firmă în țară prin

Înainte de izbucnirea crizei coronavirus, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pomenea la guvern înființarea unui nou program care să sprijine diaspora să înființeze propriile afaceri în România și îl numea “România te așteaptă”. Fără să ofere alte detalii, spunea că ar fi vorba de un ajutor de minimis de 100.000 de euro pentru pornirea unei afaceri. 

ECONOMICA.NET a cerut Ministerului să detalieze, iar instituția a răspuns că într-o primă etapă ghidul solicitantului aferent apelului „Restart – România te așteaptă” va fi lansat în consultare publică, urmând ca ulterior să fie deschis apelul de proiecte. Dar a dezvăluit liniile mari ale programului. 

Afaceri non agricole

Programul folosește denumirea de “Grup țintă”, ca beneficiar final al programului, care ar fi format din persoane fizice (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere pentru crearea de noi locuri de muncă) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: 

  • intenționează să înființeze o afacere non agricolă în mediul urban;

  • au reședința sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, în regiunile mai puțin dezvoltate ale României: Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;

  • au vârsta de minimum 18 ani;

  • au cetățenie română;

  • fac dovada domiciliului sau rezidenței in străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul țintă;

  • demonstrează experiență antreprenorială prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, precum și prin documente care atestă experiența specifică în domeniul în care doresc să inițieze o afacere prin intermediul programului. 

Sau demonstrează capacitatea tehnică și profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar, în domeniul în care doresc să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului

Sau demonstrează cunoștințele de specialitate prin documente recunoscute de statul român, care să ateste absolvirea de studii de specialitate în cadrul unor instituții de învățământ superior din străinătate, ori prin alte documente ce certifică absolvirea unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului.

Acestea sunt condițiile de acces pentru beneficiarul final. 

Lucrurile se complică

Toate bune și clare până acum, însă de-aici începe birocrația. Potențialul beneficiar nu se poate duce la Minister, sau agențiile lui, să pună un proiect de afaceri pe masă, iar ministerul să îi livreze banii, dacă aparatul de experți ai instituției constată că proiectul de firmă se încadrează în normele de finanțare. 

Programul mai are un beneficiar iar de-aici lucrurile se complică. Îl denumește “administrator de schemă de antreprenoriat”. 

Ministerul a dat doar unele detalii despre el, așa că am încercat să deslușim care e rolul lui în această schemă. În mare este un intermediar, care, atenție, este cel care primește suma, finanțează operațiunile (de consultanță), iar apoi decide, în urma unui concurs de oferte de afaceri ale diasporezilor dornici, cui acordă un grant din fondurile europene oferite de/prin statul român.

Etapele programului “România te așteaptă” îl vizează exclusiv pe administrator. Niciuna nu se adresează beneficiarului final. 

Iată etapele de implementare ale programului sunt:

  • Lansarea apelului de propuneri de proiecte de către Ministerul Fondurilor Europene;

  • Depunerea cererilor de finanțare de către solicitanți;

  • Evaluarea cererilor de finanțare;

  • Contractarea operațiunilor care vor asigura implementarea programelor de sprijin destinate persoanelor din grupul țintă (beneficiarii finali).

Cine este acest administrator ?

Potrivit Ministerului pot fi administratori de grant: 

  • furnizori de formare profesională continuă autorizaţi, publici şi privaţi;

  • organizaţii sindicale şi patronate;

  • membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică;

autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale);

  • asociaţii profesionale;

  • camere de comerţ şi industrie;

  • ONG-uri; 

  • universități;

Etapele de operațiuni finanțate

Există etape de implementare ale operațiunilor finanțate. Prima etapă constă în “derularea programului de formare profesională destinat grupului țintă”. Aici administratorul este finanțat să, atenție:

  • Informeze potențialii beneficiari finali cu privire la oportunitățile de dezvoltare antreprenorială;

  • Identifice, selectarea și recrutarea beneficiarilor finali;

  • Deruleze un program de formare profesională a doritorului “în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale”;

  • Organizeze concursuri pentru selecția planurilor de afaceri.

Apoi vine o a doua etapă, în care cei care au trecut de concursul administratorului sunt obligați să primească sprijin pentru dezvoltarea de noi afaceri. Sprijinul constă din nou în consultanță. Administratorul furnizează  “un program complex de consiliere/ consultanță/ mentorat în vederea demarării unor afaceri sustenabile”.

În sfârșit, în această etapă apare sprijinul financiar de minimis în valoare de maxim 100.000 euro, proporțional cu numărul de locuri de muncă create. Ministerul nu explică proporția. Înscrierea în program nu îți garantează că vei primi acești bani. În schimb programul finanțează toate operațiunile făcute de administrator. Nici aici Ministerul n-a detaliat cum.

O ultimă etapă cu operațiuni finanțate vizează monitorizarea timp de 6 luni a afacerii tot de către acest administrator. 

Notă: Nu ne îndoim că sunt entități care nu sunt deranjatede birocrația Fondurilor și sunt interesate de participarea la acest Program. Pentru ele, am atașat articolului răspunsul integral al Ministerului. 

Te-ar mai putea interesa și
OMV se aşteaptă ca fluxul său de numerar să fie afectat de majorarea taxelor din România şi Norvegia
OMV se aşteaptă ca fluxul său de numerar să fie afectat de majorarea taxelor din România şi Norvegia
Grupul austriac OMV a anunţat, marţi, că în trimestrul al doilea se aşteaptă ca fluxul său de numerar să sufere o lovitură de 400 de milioane de euro de pe urma taxelor mai mari din România......
Vreme extremă. Cod roşu în Bucureşti. A fost emis RO-ALERT
Vreme extremă. Cod roşu în Bucureşti. A fost emis RO-ALERT
Autoritățile au emis o avertizare RO-ALERT pentru vreme extremă, COD ROŞU CANICULĂ/VAL DE CĂLDURĂ pentru intervalul ...
Curtea de Apel din Paris se pronunță asupra unui mandat de arestare emis de București pentru Prințul Paul de România, condamnat la închisoare pentru trafic de influență
Curtea de Apel din Paris se pronunță asupra unui mandat de arestare emis de București pentru Prințul Paul de România, ...
Curtea de Apel din Paris se pronunță miercuri asupra unui nou mandat de arestare emis de București pe numele Prințului ...
Apple a contestat, luni, amenda de 500 de milioane euro pentru încălcarea unor reguli istorice menită să limiteze puterea Big Tech
Apple a contestat, luni, amenda de 500 de milioane euro pentru încălcarea unor reguli istorice menită să limiteze puterea ...
Apple a contestat luni autoritățile de reglementare din UE la a doua cea mai înaltă instanță din Europa, după ce au ...