„Dacă vom avea nevoie să depăşim anumite limite, cum ar fi deficitul bugetar de 3% (din PIB) sau 130-140% (rata datoriei publice faţă de PIB), suntem gata să facem acest lucru. Până când vom scădea rata şomajului la 5% vom cheltui oricât va trebui, iar dacă cineva la Bruxelles se plânge, nu o să ne preocupe”, a spus Salvini în faţa presei.
Ca regulă generală, Comisia Europeană cere guvernelor statelor UE să menţină un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB şi un nivel al datoriei publice sub 60% din PIB.
Comisia Europeană a respins anul trecut proiectul de buget pentru 2019 al Italiei, dar în final Bruxelles-ul şi Roma au ajuns la un compromis, astfel că executivul comunitar nu a mai activat împotriva Italiei procedura pentru deficit excesiv.
Conform acestui compromis, guvernul italian format din partidul de extremă dreapta Liga şi formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,04% din PIB, de la 2,4% cât era prevăzut în bugetul contestat de Comisia Europeană. Dar această ţintă de deficit rămâne totuşi mult peste cea de 0,8% acceptată de fostul guvern de la Roma pentru a stăvili creşterea datoriei publice a Italiei, ajunsă la 131% din PIB.