Compania precizează că performanțele sale s-au situat peste cele preconizate. Astfel, Sameday a depășit estimările de dezvoltare pentru 2022, crescând portofoliul internațional prin accesarea piețelor din Ungaria și Bulgaria și prin extinderea rețelei easybox cu 58% față de anul precedent. Investițiile în tehnologie și soluțiile de ultimă generație folosite de Sameday au dus la creșterea numărului de colete cu 38% comparativ cu anul calendaristic anterior.
Urmărind dezvoltarea curieratului în piața est-europeană, Sameday a trecut dincolo de granițe în 2020, atunci când a intrat pe piața din Ungaria. În 2022, compania românească de curierat și-a consolidat poziția pe această piață, oferind atât servicii de curierat local clienților maghiari, cât și servicii de livrare cross-border. Față de anul anterior, numărul de comenzi cu livrare la adresă sau în lockerele easybox de pe teritoriul maghiar a crescut cu peste 280%. La finalul anului, rețeaua Sameday easybox de pe teritoriul Ungariei a atins un număr de 680 de lockere instalate în marile orașe.
După succesul din Ungaria, Bulgaria a fost următoarea țară vizată de compania de curierat, care din toamna lui 2022 a început să ofere servicii de livrare în lockerele Sameday easybox și livrare la adresă, atât național cât și cross-border. În doar trei luni de la lansare, în Bulgaria au fost instalate 135 de easybox-uri, care au găzduit peste 60 000 de colete. Până în aprilie 2023, Sameday își propune să aibă 250 easybox-uri active în țara vecină.
În acest moment, cu tarife similare cu cele ale unei trimiteri naționale, Sameday oferă clienților săi posibilitatea de a expedia pachete cross-border. Prin facilitarea expedițiilor naționale și cross-border și folosirea unei metode inedite de livrare out-of-home, Sameday și-a propus să contribuie la dezvoltarea e-commerce-ului est-european și să schimbe experiența de curierat, punând clientul final pe primul loc.
Peste 27 milioane de colete, reprezentând un procent de aproximativ 47% din totalul trimiterilor autohtone Sameday, au avut ca destinație rețeaua easybox. Dintre acestea 73% fuseseră deja achitate online. Datorită încrederii consumatorilor în serviciu, numărul celor care optează pentru plata ramburs, cu cardul la easybox, este în scădere.
Creșterea preferințelor iubitorilor de cumpărături online pentru livrarea la easybox s-a reflectat în volumul în creștere de colete pe care Sameday l-a gestionat în cursul anului 2022.
Decizia trimiterii coletelor la easybox, ca metodă preferată de livrare a românilor , vine din rațiuni de eficiență și flexibilitate. Distanța medie între două lockere, în marile orașe, este de doar 3-5 minute de mers pe jos, iar clienții au la dispoziție 36-72 ore pentru a ridica coletele, ceea ce le oferă control asupra timpului lor.
Timpul mediu pe care un colet l-a petrecut în easybox a fost de 11,11 ore, iar luna noiembrie, care a stat sub influența Black Friday, a fost cea în care românii s-au grăbit cel mai mult să ridice comenzile, fiind înregistrare aproximativ un million de comenzi în doar patru zile. O secundă a fost și recordul pe care un bucureștean l-a atins după ce a ridicat coletul imediat după încărcarea acestuia în locker.
”A fost un an greu, în care ne-am asumat riscuri și din care ne-am ales cu o mulțime de lecții valoroase. Sameday este o mașinărie al cărei motor se bazează pe tehnologie. Evoluția comerțului online, de unde vin peste 90% dintre comenzile noastre, dezvoltarea mediului digital, dar și atenția pe care o acordăm inovațiilor tehnologice ne-au ajutat să creăm o structură care să ne transforme în prima alegere a clienților business. 2022 a fost un al an lecțiilor pe care le vom aplica în 2023, pentru ca nevoile clienților noștri să-și găsească cele mai eficiente soluții”, declară Lucian Baltaru, CEO Sameday Group.
Easybox este soluția care reduce semnificativ numărul de km parcurși de curier, ceea ce are un impact enorm asupra reducerii emisiilor. Un curier care livrează la ușă, livrează între 100 și 120 de pachete pe zi. Un curier care are în ruta lui doar easybox-uri, reușește să ajungă la 400-500 de colete pe zi.
Pentru un colet livrat la easybox, nu este nevoie de mai multe stopuri la adresele consumatorilor. Această livrare consolidată înseamnă mai puțini km parcurși de vehicul și mai puține opriri. Având în vedere dimensiunea medie a unui easybox, un șofer poate livra peste 50 de colete într-o singură oprire, acest lucru transformând livrarea la easybox mai sustenabilă cu până la 95% față de livrarea la domiciliu
Mai mult politica noastră zero paper, alături de mașinile electrice din flota Sameday și easybox-urile cu alimentare solară aduc compania tot mai aproape de țelul de sustenabilitate: eliminarea amprentei de carbon pentru componenta finală (last-mile) a livrărilor out-of-home.
O trimitere la easybox salvează dioxidul de carbon pe care îl absoarbe un copac în 1,5 ani.
Cu o experiență de peste 15 ani pe piața din România, Sameday este compania de curierat care a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere în ultimii ani, numărându-se, în prezent, printre principalii jucători din segmentul său de piață. Cu o echipă de peste 5 000 de angajați și parteneri, compania este prezentă în România, Ungaria și Bulgaria, oferind atât servicii de livrare door-to-door, cât și livrare în peste 4500 de lockere easybox. Astfel, Sameday operează cea mai extinsă rețea de lockere din Europa de Sud-Est, propunându-și să reinventeze experiența de livrare zi de zi.