După anunţarea rezultatelor trimestriale preliminare, acţiunile gigantului sud-coreean au urcat joi cu 3,2%, faţă de un avans de 1,8% al Bursei de la Seul. Analiştii consideră că aprecierea dolarului ar fi stimulat câştigurile Samsung, care vinde cipurile în special în dolari şi raportează rezultatele financiare în woni.
Profitul operaţional a crescut cu 11%, la 14.000 miliarde de woni (10,7 miliarde de dolari), de la 12.570 miliarde de woni în trimestrul doi din 2021, în timp ce analiştii Refinitiv SmartEstimate estimau un câştig de 14.450 miliarde de woni. Veniturile au urcat cu 21%, la 77.000 miliarde de woni, un nivel record şi în linie cu previziunile.
„Producătorii de cipuri de memorie ar urma să-şi majoreze stocurile anul acesta, păstrând aprovizionarea prudentă, şi vor majora anul viitor livrările, când cererea şi preţurile se vor redresa”, a apreciat Park Sung-soon, analist la Cape Investment & Securities.
Divizia de cipuri este responsabilă pentru aproximativ jumătate din profitul Samsung.
Inflaţia ridicată, temerile privind o recesiune pe principalele pieţe, războiul din Ucraina şi restricţiile din China au dus la încetinirea livrărilor de smartphone-uri în trimestrul doi din 2022, astfel încât cererea solidă de cipuri de memorie este singurul punct luminos, susţin analiştii. Ei apreciază că firme precum Amazon, Microsoft, Google (Alphabet) şi Meta ar urma să continue să facă achiziţii „pentru a face faţă cererii în creştere pentru servicii de cloud”.
Vânzările estimate de smartphone-uri în trimestrul doi din 2022 s-au situat la 62-64 milioane de unităţi, mai scăzute cu aproximativ 5%-8% faţă de previziunile din martie, din cauza inflaţiei, conform datelor companiei de consultanţă Counterpoint Research.
În primele trei luni din acest an, Samsung a livrat 74 milioane de telefoane mobile inteligente.
Samsung este cel mai mare mare producător din lume de chipuri de memorie şi de telefoane mobile inteligente.