Potrivit firmei de cercetare de piaţă Counterpoint, cota de piaţă a Samsung Electronics în China, cea mai mare piaţă din lume după numărul de utilizatori de smartphone-uri, a scăzut până la 1% în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care la mijlocul anului 2013 grupul sud-coreean controla aproximativ 15% din piaţa chineză.
„În cadrul eforturilor curente destinate creşterii eficacităţii uzinelor noastre de producţie, Samsung Electronics a luat decizia dificilă de a înceta operaţiunile la uzina Tianjin Samsung Electronics Telecommunication”, a informat Samsung într-un comunicat de presă.
Uzina de la Tianjin, nordul Chinei, are în prezent aproximativ 2.600 de angajaţi şi ar urma să fie închisă până la finele acestui an.
Samsung, cel mai mare producător mondial de telefoane inteligente, a subliniat că va oferi salarii compensatorii salariaţilor afectaţi de această decizie precum şi posibilitatea de a se transfera la alte uzine Samsung. Compania sud-coreeană, care în ultimii ani şi-a transferat producţia spre ţări cu costuri reduse precum Vietnam şi India, a adăugat că va continua să opereze o altă uzină la Huizhou, în provincia Guangdong din sudul Chinei.
„Samsung nu are nevoie să rămână în China din cauza creşterii costului cu mâna de lucru şi a cotei sale de piaţă practic inexistente. Grupul sud-coreean este într-o poziţie mai bună în India şi Vietnam”, a apreciat Greg Roh, analist la Hyundai Motor Securities.
Potrivit publicaţiei sud-coreene Electronic Times, uzina Samsung de la Tianjin a produs 36 milioane telefoane mobile pe an în timp ce facilitatea de producţie de la Huizhou a asamblat 72 milioane de telefoane mobile pe an, comparativ cu cele 240 de milioane de telefoane mobile produse într-un an la uzinele Samsung din Vietnam.