Samsung a mizat pe telefoanele mid range din seria A, care au totalizat vânzări de 12 milioane de smartphone-uri. Galaxy A10, A20e, A40 şi A50, modele de top din gamă au avut împreună vânzări mai mari decât a reuşit orice alt producător cu întreaga gamă de telefoane pe piaţa din Europa.
Huawei, rivalii celor de la Samsung, au avut de suferit din cauza restricţiilor impuse companiilor chineze de către guvernul amertican. Vânzările au scăzut cu 16%, la 8,5 milioane de unităţi.
Apple a rămas pe locul al treilea, cu 6,4 milioane de Iphone-uri vândute, mai puţin cu 177% faţă de trimestrul al doilea din 2018.
Xiaomi, un alt producător chinez, este surpiza clasamentului. Livrările au avansat cu 48%, la 4,3 milioane de unităţi.
HMD Global, producătorul telefonelor Nokia, completează Top 5, cu vânzări de 1,2 milioane de unităţi, în scădere cu 12% faţă de acelaşi interval al anului trecut.
Per total, piaţa de telefoane mobile europeană în trimestrul doi a crescut nesemnificativ faţă de T2 2018, la 45 de milioane de unităţi.
„Xiaomi este noua forţă mojoră din Europa. Puterea sa principală rămâne pieţele unde preţul este o componentă sensibilă în online şi în canalele open market, dar din ce în ce mai mulţi operatori importanţi încep să îi acorde votul lor de încredere. Dacă Samsung îşi consolidează puterea asupra unui Huawei slăbit, poate negocia mai dur marginile de profit. Din acest motiv, retailerii, distribuitorii şi operatorii de telefonie mobilă caută în mod active alternative pentru a umple golul lăsat în piaţă şi pentru a-şi reduce dependenţa de Samsung”, spune analistul Mo Jia.
În prezent, piața globală a smartphone-urilor este în scădere, foarte probabil din cauza a doi factori principali. În primul rând, hype-ul din jurul 5G ar putea face consumatorii să întârzie achiziționarea unui dispozitiv nou și, în al doilea rând, prețurile ridicate ale smartphone-urilor în marea lor majoritate încurajează cicluri de înlocuire mai lungi.