Samsung, Sony şi Iphone sunt cele mai iubite branduri de tehnologie pentru consumatorii români

Samsung, Sony şi Iphone sunt cele mai iubite branduri de tehnologie pentru consumatorii români, relevă un studiu al companiei de cercetare de piaţă Unlock Market Research, realizat în Bucureşti, pe 100 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 09:37
Samsung, Sony şi Iphone sunt cele mai iubite branduri de tehnologie pentru consumatorii români

„Pe primul loc între cele mai iubite branduri de tehnologie pentru consumatorii români se află Samsung. Este un brand foarte dinamic şi apreciat de persoanele tinere, văzut ca inovator şi care aduce ceva în plus. Nu îmi oferă doar un produs şi atât. Acesta este urmat de Sony, care multă vreme a fost un brand aspiraţional în România pe partea de televizoare şi laptopuri. Brandul oferă consumatorului român siguranţa unei alegeri de calitate. Poziţia a treia este ocupată de iPhone, cunoscut ca Apple, care înainte era un brand sută la sută aspiraţional, adică ni-l doream, dar foarte puţini reuşeau efectiv să cumpere un iPhone. Acum are o penetrare destul de mare şi trece de la brand aspiraţional spre brandul puternic, pentru că produsele sunt folosite, nu doar dorite”, a explicat Alexandra Cojocaru, Senior Client Service Unlock Market Research, la Tech Intelligence Conference.

Aceasta a precizat că studiul cantitativ nu a fost realizat pe metodologia clasică, ci a fost unul de tip MaxxDiff, respectiv unul prin care s-a încercat să se cunoască care sunt brandurile de care românii sunt cei mai ataşaţi, scrie Agerpres.

„Am încercat să vedem care sunt cele mai iubite branduri de care sunt ataşaţi consumatorii români şi fără de care nu ar vrea să trăiască. Practic, i-am pus să facă o alegere între branduri, astfel încât să existe o acurateţe a datelor”, a adăugat Cojocaru.

În topul cele mai iubite branduri de tehnologie pentru consumatorii români, se mai află pe locul patru LG, considerat un brand partener pentru consumatori, apreciat de persoane cu familie, pentru că este de ajutor, oferind o gamă largă de produse şi un raport foarte bun calitate preţ, respectiv un brand onest alături de consumator.

„Pe poziţia a cincea se află Panasonic, care, deşi pe plan global a trecut prin destul de multe probleme, este un brand iubit de români prin tradiţia lui pe piaţă. Pentru români faptul că ai rezistat pe piaţă şi ai fost alături de ei este un atu foarte mare. Acelaşi lucru şi în cazul Philips, care are în plus o familiaritate şi o căldură în relaţia cu consumatorul. Locul şapte este ocupat de HP, văzut ca un brand funcţional, pragmatic, care îţi oferă o calitate şi o siguranţă în produs. Nokia se află pe poziţia a opta şi este un brand de telefoane cu care ne-am obişnuit. În ultima vreme a devenit dintr-un brand de tradiţie, care oferea lucruri simple, unul inovator, datorită colaborării cu Microsoft. Locul nouă este ocupat de Toshiba, considerat un brand profesional, de o calitate mai înaltă, iar pe 10 Blackberry, un brand apreciat de tineri, care, deşi nu este foarte inovator, este unul dintre cele mai serioase branduri care te ajută”, a explicat reprezentantul companiei de cercetare, subliniind că o penetrare mai mică pe piaţă o au brandurile Fujitsu, Dell, HTC, ASUS, Acer, Eboda etc.

Potrivit studiului, consumatorii români de tehnologie sunt dornici de inovaţie, însă nu vor să fie primii care investesc în ea pentru că îşi doresc o investiţie sigură.

„Consumatorii români vor lucruri noi, vor inovaţie, dar cel mai important este că nu vor să fie ei primii, pentru că au învăţat că a fi primul nu înseamnă întotdeauna un succes şi atunci încearcă să îi lase pe alţii să încerce produsele. Acest aspect vine şi din trendul global al pragmatismului prin care trece consumatorul român, dar şi din faptul că au această percepţie, respectiv este un produs nou, dar dacă mai aştept puţin îl iau mai ieftin şi poate şi o variantă mai îmbunătăţită. Vor inovaţie, dar vor ca investiţia lor în inovaţie să fie una sigură. Să ştie pe ce dau banii şi să merite. Contextul de criză l-a făcut să fie pragmatic, să-i crească şi latura raţională, în sensul că îl face să-şi dorească un device, dar care să aibă din ce în ce mai multe funcţionalităţi. Practic, pe un telefon, într-unul singur trebuie să am toate acele nevoi”, a mai spus Alexandra Cojocaru.

Concluziile studiului Unlock Market Reserch au arătat că vorbele nu mai sunt suficiente pentru consumatorul român de tehnologie, acesta trebuie convins cu fapte în legătură cu un produs.

„Vorbele nu mai sunt suficiente pentru atragerea consumatorului român de tehnologie, trebuie să-l convingi cu fapte. Cu toate că este piaţă pragmatică, există ‘iubire’ pentru branduri de tehnologie, doar că ea este adusă şi tradusă la consumator prin produs. Îl atragi pe consumatorul tău cu brandul tău, dar el va iubi cu adevărat produsul în momentul în care îl va folosi. Cea mai mare dovadă a ‘iubirii’ este produsul”, a mai spus Alexandra Cojocaru.

Tech Intelligence Conference este un eveniment dedicat companiilor şi specialiştilor din domeniul IT şi telecomunicaţii care doresc să fie pregătiţi pentru noua economie, organizat miercuri la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...