Sancţiuni americane: Coreea de Nord critică SUA pentru că nu vor o anchetă comună în cazul Sony Pictures
Statele Unite, care acuză Phenianul că ar fi la originea atacului cibernetic, au adăugat vineri pe lista neagră alţi zece înalţi responsabili ai regimului nord-coreean, agenţia de informaţii a Coreii de Nord, precum şi două întreprinderi legate de sectorul militar al dictaturii comuniste.
Casa Albă a avertizat că aceasta este „prima parte” a răspunsului său la atacul cibernetic, în timp ce Phenianul neagă că ar fi autorul.
Între altele, FBI susţine că regimul nord-coreean este la originea atacului cibernetic, dar unii experţi au pus la îndoială capacitatea autorităţilor Coreii de Nord de a pune în aplicare o astfel de acţiune amplă.
Vizat de un vast atac informatic, Sony Pictures şi-a anulat iniţial lansarea filmului „Interviul” ce relatează o tentativă de asasinat a CIA asupra liderului nord-coreean Kim Jong Un. Filmul a fost în cele din urmă distribuit prin serviciile video online şi într-o reţea mai restrânsă de cinematografe din Statele Unite.
Ministerul nord-coreean de Externe a criticat în termeni duri refuzul Washingtonului de a lansa o anchetă comună în acest caz. „Acţiunile persistente şi unilaterale ale Casei Albe şi adoptarea de sancţiuni arată clar că aceasta nu s-a îndepărtat de reticenţa sa şi de ostilitatea sa înveterată” faţă de Coreea de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenţia oficială de presă KCNA.
Noile sancţiuni nu vor face decât să întărească hotarârea Phenianului – care face deja obiectul mai multor sancţiuni internaţionale legate de programul ei nuclear controversat – să facă o prioritate din programul său militar, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt.