Sancțiuni occidentale în cascadă împotriva lui Putin și Lavrov. Marea Britanie, Statele Unite și Canada au urmat exemplul UE și le-au înghețat activele

Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 26 feb. 2022, 09:06
Sancțiuni occidentale în cascadă împotriva lui Putin și Lavrov. Marea Britanie, Statele Unite și Canada au urmat exemplul UE și le-au înghețat activele

Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în „destabilizarea Ucrainei” sau „ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia”.

Premierul Boris Johnson şi-a informat vineri aliaţii, în cursul unui summit de criză al NATO, că intenţionează să-i sancţioneze „iminent” pe Vladimir Putin şi pe şeful diplomaţiei de la Moscova, după o serie de sancţiuni decise în această săptămână vizând în special oligarhi şi bănci ruse.

Prin urmare, cei doi demnitari ruşi îşi văd activele îngheţate pe teritoriul britanic.

Considerând ofensiva rusă o „catastrofă” şi apreciind că Vladimir Putin s-a angajat într-o „misiune revanşardă pentru a răsturna ordinea de după Războiul Rece”, prim-ministrul britanic i-a mai îndemnat pe liderii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice „să acţioneze imediat” pentru a exclude Rusia din sistemul bancar Swift „cu scopul a provoca suferinţă maximă” Kremlinului, potrivit unei purtătoare de cuvânt de la Downing Street.

Asigurând că Regatul Unit este gata, dacă este necesar, să-şi sporească sprijinul militar în cadrul NATO, „el a avertizat grupul că ambiţiile preşedintelui rus nu se pot opri aici şi că este vorba despre o criză euro-atlantică cu consecinţe globale”.

Pe lângă cele cinci bănci şi trei oligarhi deja sancţionaţi marţi, Regatul Unit a impus joi o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, interzicând compania aeriană Aeroflot şi ţintind sectorul bancar, exporturile de tehnologie şi cinci oameni de afaceri.

Sancțiuni americane

Statele Unite îi vor sancţiona pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi pe ministrul său de externe, Serghei Lavrov, şi le vor interzice intrarea pe teritoriul lor, o decizie extrem de rară împotriva unor lideri străini, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki, notează AFP.

Interdicţia de a călători în Statele Unite va face „parte” din aceste măsuri, luate ca represalii la invazia Ucrainei, a spus ea.

„Este un element obişnuit” al sancţiunilor împotriva unor personalităţi străine, a adăugat Jen Psaki, subliniind totodată că detaliile acestor sancţiuni istorice contra preşedintelui rus vor fi dezvăluite mai târziu.

Cei doi se alătură unei liste de lideri sancţionaţi direct de Statele Unite, printre care liderul iranian Ali Khamenei, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sirian Bashar Al-Assad.

Ea a mai spus, într-un briefing obişnuit de presă, că a-l avea ca ţintă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi „un act atroce” din partea ruşilor.

Vladimir Putin şi Serghei Lavrov sunt deja ţinta unor sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene şi a Regatului Unit, ceea ce înseamnă în principal că activele lor vor fi îngheţate.

„Sancţiunile împotriva preşedintelui şi ministrului de externe al ţării sunt un exemplu şi o demonstraţie a neputinţei absolute a propriei voastre politici externe”, a replicat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Moscova, Maria Zaharova, la televiziunea rusă.

Sanțiuni canadiene

Canada a anunţat „a treia serie de sancţiuni concertate” care îi vizează în mod specific pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, dar şi regimul belarus „care a facilitat această invazie”, a indicat vineri premierul Justin Trudeau, notează AFP.

Ottawa „sprijină cu fermitate” retragerea Rusiei din sistemul bancar Swift, a mai declarat el, după noile măsuri punitive lansate de Washington şi de Uniunea Europeană în special.

„Dispreţul preşedintelui Putin pentru libertate, democraţie, dreptul internaţional şi viaţa umană trebuie să aibă consecinţe”, a declarat într-o conferinţă de presă şeful guvernului canadian.

Justin Trudeau a ţinut să sublinieze că „lumea a reacţionat într-o manieră fără precedent, unită şi coordonată la grava greşeală a lui Vladimir Putin”, unul dintre oamenii care, a spus el, „poartă cea mai mare responsabilitate moartea şi distrugerea din Ucraina”.

„Costul uman al acestei crize este enorm: lumea este martoră la scene tragice de bombardamente şi deplasări masive, preşedintele Putin provoacă o criză a refugiaţilor în Europa”, a regretat el.

Aceste sancţiuni se adaugă celor ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene şi intervin după o nouă reuniune a ţărilor din G7, vineri.

Sancţiunile împotriva Belarusului vizează 57 de persoane.

„De ce facem asta? Pentru că vrem să ne asigurăm că sufocăm regimul rus!”, a declarat ministrul canadian de externe, Mélanie Joly.

Ottawa are 3.400 de soldaţi canadieni în „stare de alertă maximă” pentru o eventuală desfăşurare în Europa, dar NATO „încă nu” a cerut Canadei să-i desfăşoare, a precizat ministrul apărării, Anita Anand.

Joi, Canada – care are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume – a sancţionat 58 de persoane şi entităţi ruseşti şi a suspendat toate permisele de export pentru Rusia.

La începutul acestei săptămâni, Ottawa a anunţat o primă serie de sancţiuni: interzicerea tranzacţiilor cu teritoriile separatiste pro-ruse, sancţiuni împotriva parlamentarilor şi băncilor ruse şi interdicţia pentru datorii ruse.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Există fonduri pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sistemului de termoficare din Capitală, dar proiectele trimise de PMB au mari probleme de eligibilitate
Burduja: Există fonduri pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sistemului de termoficare din Capitală, dar proiectele ...
Contractele de finanţare cu ELCEN au fost semnate în decembrie 2024, însă compania nu poate înainta cu aceste proiecte dacă Primăria Municipiul Bucureşti nu îşi plăteşte datoria curentă......
Economia americană a creat 256.000 de locuri de muncă noi în decembrie. Șomajul a scăzut ușor până la 4,1%
Economia americană a creat 256.000 de locuri de muncă noi în decembrie. Șomajul a scăzut ușor până la 4,1%
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a crescut în mod accelerat în luna decembrie 2024, iar rata ...
E oficial! Fără viză în SUA de la 31 martie 2025. România a intrat în Programul Visa Waiver
E oficial! Fără viză în SUA de la 31 martie 2025. România a intrat în Programul Visa Waiver
Visa Waiver - Românii vor putea călători în SUA fără vize începând cu 31 martie 2025.
Autostrada Moldovei A7 Focșani – Bacău: În primăvară am putea ocoli și orașul Adjud pe autostradă
Autostrada Moldovei A7 Focșani – Bacău: În primăvară am putea ocoli și orașul Adjud pe autostradă
Lotul 2 din Autostrada A7 Focșani - Bacău, cel care ocolește orașul Adjud, ar putea fi gata în luna mai, au spus pentru ...