Sancţiuni Ungaria – Consiliul UE a ajuns la un compromis cu Budapesta în problema fondurilor europene

Un compromis a fost găsit luni seară pentru deblocarea parţială a fondurilor europene destinate Ungariei, ceea ce a permis ridicarea obiecţiilor Budapestei asupra unui ajutor financiar european pentru Ucraina şi asupra instituirii unui impozit minim pentru societăţile multinaţionale, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează AFP şi Reuters.
AGERPRES - mar, 13 dec. 2022, 15:40
Sancţiuni Ungaria - Consiliul UE a ajuns la un compromis cu Budapesta în problema fondurilor europene

”Ambasadorii statelor UE au aprobat principiul unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, al unui impozit minim de 15% pentru marile companii, al aprobării Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei şi al unui acord asupra condiţionalităţii”, a precizat preşedinţia cehă pe Twitter, scrie Agerpres.

Conform noului mecanism de condiţionalitate, prin care Comisia Europeană poate bloca fondurile europene destinate unei ţări dacă consideră că aceasta încalcă ”statul de drept”, executivul comunitar a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, sumă ce reprezintă 65% din fondurile europene alocate Ungariei în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027. În plus, Bruxellesul a blocat cele 5,8 miliarde de euro ce revin Ungariei sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

În replică, Ungaria a blocat la rândul ei planul OCDE de stabilire a unui impozit minim pentru companii şi de asemenea un plan european de ajutor pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro, în cazul acestuia din urmă Budapesta afirmând că nu este de acord cu emiterea din nou de datorie comună de către blocul comunitar. Totuşi, celelalte 26 de state membre ale UE au ajuns sâmbătă la un acord pentru a debloca ajutorul pentru Ucraina, soluţia găsită fiind de a atrage cele 18 miliarde de euro prin emitere de datorie cu garanţii oferite doar de statele membre, nu de bugetul comunitar.

Compromisul găsit luni reduce la 6,3 miliarde de euro fondurile europene îngheţate, respectiv 55% din fondurile de coeziune alocate Ungariei în bugetul plurianual pentru perioada 2021-2027, cu posibilitatea deblocării şi acestora dacă Budapesta se conformează cererilor Comisiei Europene înscrise într-o listă cu 27 de măsuri. Accesarea celor 5,8 miliarde de euro din planul european de relansare rămâne de asemenea condiţionată de aplicarea acestor măsuri, care privesc în special justiţia şi combaterea corupţiei.

Disputele guvernului conservator al premierului Viktor Orban cu Bruxellesul asupra statului de drept ţin de numeroase teme, printre acuzaţiile Comisiei Europene la adresa Ungariei numărându-se deficienţele în funcţionarea independentă a justiţiei, corupţia, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenţei presei, contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT şi ale migranţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ilie Bolojan: Riscăm ca până în a doua jumătate a anului viitor să nu putem consuma banii europeni
Ilie Bolojan: Riscăm ca până în a doua jumătate a anului viitor să nu putem consuma banii europeni
România se află în faţa riscului ca, până la jumătatea anului viitor, să nu poată absorbi fondurile europene pe care le are la dispoziţie, a declarat, luni, premierul Ilie Bolojan. ...
Bursa de la București a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de trazacționare de luni
Bursa de la București a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de trazacționare de luni
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis luni în creştere pe aproape toţi indicii, iar valoarea tranzacţiilor a fost ...
Trump anunță că introduce taxe vamale de 25% la importurile din Coreea de Sud și Japonia începând de la 1 august
Trump anunță că introduce taxe vamale de 25% la importurile din Coreea de Sud și Japonia începând de la 1 august
Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că Statele Unite vor impune tarife de 25% la importurile din Japonia ...
Grupul american Dow va închide trei fabrici chimice în Europa, din cauza mediul dificil de afaceri din regiune
Grupul american Dow va închide trei fabrici chimice în Europa, din cauza mediul dificil de afaceri din regiune
Compania americană Dow a anunţat luni că va închide trei fabrici europene din industria chimică, şi va renunţa la ...