Sancțiunile din Asia au determinat înnoirea flotei de nave care transportă petrol rusesc. Armatorii au început să renunțe la vasele cele mai vechi și periculoase
Imediat după debutul invaziei ruseşti în Ucraina, sute de tancuri petroliere vechi au fost cumpărate de un grup traderi, intermediari şi investitori anonimi pentru ca Rusia să poată exporta petrol în continuare. Potrivit unor estimări, aceste achiziţii, care se adaugă navelor care transportau deja petrol brut pentru Venezuela şi Iran, a dat naştere unei flote din umbră compusă din peste 900 de tancuri petroliere.
Acum însă vârsta medie a tancurilor petroliere achiziţionate de cumpărători anonimi începe să scadă, arată datele furnizate de firma de cercetare VesselsValue Ltd. Doi directori din industria de shipping spun că restricţiile introduse în Asia cu privire la vechimea maximă admisă a tancurilor petroliere sunt, cel mai probabil, factorul catalizator pentru această schimbare, după ce în ultimele luni mai multe nave au fost sechestrate de autorităţile din China şi Singapore pentru că nu au trecut inspecţiile de siguranţă.
„Îngrijorările cu privire la siguranţa navelor vechi este unul dintre motivele pentru care cumpărătorii optează pentru nave mai noi” spune Rebecca Galanopoulos Jones, analist la VesselsValue. Datele acestei firme arată că vârsta medie a tancurilor petroliere vândute unor cumpărători anonimi, un indiciu clar că este vorba de o navă care fac parte din flota din umbră, a scăzut luna aceasta la 15 ani, în condiţiile în care în luna octombrie a anului trecut se situa la 19 ani.
În mod normal, atunci când un tanc petrolier are o vechime apropiată sau mai mare de 20 de ani este trimis la fier vechi. Însă explozia cererii pentru tancuri petroliere a prelungit durata de viaţă pentru multe astfel de nave. Firma Clarkson Research Services Ltd., o divizie a celui mai mare broker de nave din lume, susţine că niciun singur tanc petrolier de mari dimensiuni nu a fost casat în ultimele şapte luni, o situaţie fără precedent începând de la mijlocul anilor 1970.
În plus, tancurile petroliere petrec mai mult timp în tranzit. Numărul cumpărătorilor de petrol rusesc s-a redus drastic după invadarea Ucrainei, ceea ce înseamnă că navele care înainte făceau curse de câteva zile prin Marea Baltică, trebuie acum să călătorească timp de câteva săptâmâni pentru a ajunge în China şi India. Asta a împins în sus şi câştigurile pentru proprietarii de tancuri petroliere, până la 100.000 de dolari pe zi în anumite perioade, comparativ cu o medie de 23.000 de dolari pe zi în 2017. Noile achiziţii de nave mai noi cresc şansele ca tarifele să se majoreze, deoarece se reduce oferta de nave pentru tranzacţiile comerciale convenţionale.
„Numărul de tancuri vechi disponibile se reduce şi astfel are loc o tranziţie naturală spre vasele mai noi. Dacă acest fenomen va continua, asta va însemna o piaţă mai strictă pentru tranzacţiile convenţionale, dar şi mai multă ofertă de petrol din ţările sancţionate” spune Halvor Ellefsen, broker de tancuri petroliere la firma Fearnleys Shipbrokers UK Ltd.