Ca reacţie la acţiunile Rusiei în Ucraina, occidentalii au impus sancţiuni ţintite pentru mai mulţi oficiali ruşi şi anumite companii care le aparţin, interzicând băncilor americane să mai proceseze tranzacţiile lor în dolari. Până acum însă guvernele occidentale au evitat să impună sancţiuni împotriva marilor companii de stat din Rusia, dar au avertizat că, în condiţiile unei escaladări a crizei din Ucraina, ar putea adopta noi sancţiuni. Preşedintele SUA, Barack Obama, a ameninţat miercuri seară Rusia cu noi sancţiuni dacă nu adoptă ‘iniţiative concrete imediate pentru a stopa fluxul de arme şi combatanţi peste graniţă’.
‘Respectăm deciziile UE şi ne vom conforma acestor decizii’, a declarat Gianni Franco Papa. ‘Însă dacă vor fi impuse restricţii mai dure acest lucru va avea cu siguranţă un impact asupra operaţiunilor noastre cât şi asupra Europei în ansamblu. Rusia este o piaţă foarte importantă’ a adăugat responsabilul UniCredit.
Anul trecut divizia din CEE a UniCredit, Bank Austria, a înregistrat o creştere de 26% a profitului operaţional până la 783 milioane de euro, stimulată de creditarea pe segmentul de retail.
Gianni Franco Papa a mai spus că UniCredit încearcă să-şi vândă subsidiara din Ucraina, care este responsabilă pentru 0,4% din portofoliul total de credite al grupului. ‘Discuţiile cu privire la vânzare continuă’, a spus Gianni Franco Papa, adăugând că nu există un interval fix de timp pentru încheierea unei tranzacţii. Întrebat dacă momentul actual nu este unul nepotrivit pentru a căuta un cumpărător pentru o bancă din Ucraina, Gianni Franco Papa a subliniat că piaţa din Ucraina trecea deja printr-o perioadă dificilă înainte de începerea conflictului cu Rusia, adăugând însă că alegerea noului preşedinte ucrainean Petro Poroshenko a condus la o anumită stabilizare.
Potrivit unor informaţii publicate săptămâna trecută în presa din Italia, grupul bancar UniCredit este gata să-şi consolideze prezenţa în Europa de Est şi se pregăteşte să-şi majoreze participaţia pe care o deţine la divizia din România, UniCredit Tiriac Bank, de la 50,5% până la 96% din acţiuni.