„De fapt, sancţiunile economice ar trebui să aibă un impact economic. Dar ele nu au. Pentru că logica democraţiilor nu funcţionează în autocraţii”, a declarat politiciana Verzilor într-un interviu cu jurnalistul Stephan Lamby pentru o carte recent publicată, scrie Agerpres.
Cartea „Ernstfall. Regieren in Zeiten des Krieges”, care se traduce prin „Urgenţă. Guvernarea în timpuri de război”, examinează răspunsul guvernului german la războiul din Ucraina şi va apărea joi.
„Am văzut că acest război nu poate fi încheiat cu decizii raţionale, măsuri raţionale care se iau între guvernele civilizate”, a declarat Baerbock într-un interviu pentru Lamby în iulie.
În ciuda faptului că aliaţii occidentali au impus măsuri economice punitive masive împotriva Rusiei după atacul asupra Ucrainei, economia rusă creşte. În acelaşi timp, economia germană a alunecat în recesiune la începutul anului, notează DPA.
Cu toate acestea, economiştii occidentali subliniază că Rusia îşi datorează creşterea în principal din economia de război şi mărirea masivă a producţiei de arme şi muniţie. Aceasta nu este o creştere durabilă.
În interviu, Baerbock critică de asemenea reticenţa iniţială a guvernului german de a se duce la Kiev. Ea a fost primul membru al guvernului care a călătorit în zona de război la 10 mai 2022 – la două luni şi jumătate după invazia rusă.
La acea vreme, numeroşi şefi de stat şi de guvern ai aliaţilor europeni fuseseră deja acolo în vizită de solidaritate, precum şi liderul opoziţiei din Germania Friedrich Merz. Cancelarul Olaf Scholz s-a dus în vizită abia la mai mult de o lună mai târziu.