Publicaţia citează un studiu confidenţial al Comisiei Europene în care sunt prezentate scenarii pentru fiecare stat membru care arată impactul eventualei înăspriri a sancţiunilor.
În prezent, estimările Comisiei Europene indică un avans al PIB-ului Germaniei de 1,6% în 2014 şi de 2% în 2015. Raportul citat de ‘Stern’ arată că sancţiunile ar duce la o reducere a ritmului de creştere în urma înăspririi sancţiunilor, din cauza majorării preţului la energie.
Sancţiunile atenuate, cum ar fi blocarea importurilor de bunuri de lux din Rusia, sau extinderea listei de politicieni şi oameni de afaceri cu interdicţie de a călători în UE, vor încetini avansul PIB-ului Germaniei cu 0,1 puncte puncte procentuale anul acesta şi anul viitor, susţine ‘Stern’. Dar cel mai pesimist scenariu pentru Berlin ar fi eventualitatea interzicerii importurile de ţiţei şi gaze naturale din Rusia şi îngheţarea activelor financiare ruseşti şi a mişcărilor de capital, se arată în raport.
Se estimează că Germania obţine din Rusia 46% din necesarul de gaze naturale şi 37% din necesarul de ţiţei.
Washingtonul a interzis intrarea în Statele Unite mai multor politicieni ruşi şi lideri de afaceri de la mijlocul lunii martie, în primul val de sancţiuni împotriva anexării Crimeii de către Moscova, urmat de Uniunea Europeană şi Japonia. La 28 aprilie, Washingtonul a adoptat noi sancţiuni împotriva a şapte oficiali ruşi şi 17 companii pe fondul tensiunilor în creştere în Ucraina.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că cel mai recent pachet de sancţiuni americane ar putea afecta negativ industria high-tech din Rusia.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat recent ratingul pe termen lung a Rusiei, precum şi calificativele unor companii din Rusia, pe fondul valului de sancţiuni impuse de Occident împotriva Moscovei.