Ca reacţie la acţiunile Rusiei în Ucraina, SUA au impus sancţiuni ţintite pentru mai mulţi oficiali ruşi şi anumite companii care le aparţin, interzicând băncilor americane să mai proceseze tranzacţiile lor în dolari. Până acum însă guvernele occidentale au evitat să impună sancţiuni împotriva marilor companii de stat din Rusia, dar au avertizat că, în condiţiile unei escaladări a crizei din Ucraina, ar putea adopta noi sancţiuni.
‘Sancţiunile au avut repercusiuni asupra tuturor companiilor: toate au suferit o retrogradare cu o treaptă, inclusiv Lukoil Gazprom şi Rosneft… Noi am fost nevoiţi să amânăm până la toamnă plasarea de eurobonduri programată a avea loc în primăvară deoarece băncile care organizează emisiunea ne-au recomandat să reexaminăm dosarul la toamnă când pieţele financiare ar putea fi mai accesibile’, a declarat Vagit Alekperov într-un interviu acordat cotidianului financiar rus Vedomosti.
Cu toate acestea, directorul Lukoil a precizat că actuala criză nu a afectat relaţiile grupului Lukoil cu ţările occidentale unde este prezent. ‘Compania operează în 26 de ţări din Europa, avem cinci mari unităţi, inclusiv patru rafinării, şi în America unde avem un lanţ de benzinării. În segmentul de producţie, nu am observat nicio schimbare în atitudine, nici în rândul populaţiei şi nici în relaţia cu autorităţile din ţările în care suntem prezenţi’, a subliniat Alekperov.
Pe termen lung, Alekperov a informat că strategia ‘Lukoil’ pentru următorul deceniu se va concentra pe segmentul upstream. ‘Până în 2019 vom finaliza toate proiectele legate de modernizarea rafinăriilor noastre şi crearea de reţele de retail. Acest lucru se va întâmpla atât în Rusia cât şi în străinătate. 2014 şi 2015 vor fi ani de vârf pentru noi în ceea ce priveşte componenta de investiţii’, a spus Alekperov.
Profitul net al Lukoil, al doilea producător de ţiţei din Rusia, a scăzut anul trecut cu 29%, până la 7,83 miliarde de dolari, chiar dacă vânzările au urcat cu 1,6% până la 141 miliarde de dolari.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.