Sandy ar putea deveni uraganul cel mai costisitor după Katrina
În New Jersey sau la New York, afectate grav de intemperii, retragerea treptată a apelor dezvăluie pagubele cauzate de Sandy, care ar putea deveni uraganul cel mai costisitor după Katrina care a devastat oraşul New Orleans în 2005.
Compania de consultanţă în managementul riscului Eqecat, care este lider în acest domeniu, şi-a revizuit calculele. După ce, luni, a estimat pagubele provocate de Sandy la 10-20 de miliarde de dolari, joi, a crescut considerabil estimarea, anunţând o sumă cuprinsă între 30 şi 50 de miliarde de dolari.
Comparativ, pagubele cauzate de uraganul Irene în 2011 au fost evaluate la 10 miliarde de dolari, în timp ce distrugerile provocate de Ike, care a devastat Statele Unite în 2008, s-au ridicat la 20 de miliarde de dolari, potrivit Eqecat.
Subliniind impactul „întreruperilor de curent” în estul ţării, compania a revizuit, de asemenea, creşterea costului pagubelor acoperite de asigurători, care va cuprins 10-20 de miliarde de dolari, adică de două ori mai mult decât la prima estimare.
„Este foarte posibil ca pagubele asigurate cauzate de Sandy să fie mai importante şi mai ridicate decât tot ce am putut vedea de la Katrina”, a anunţat David Smith, vicepreşedintele Eqecat, în timpul unei conferinţe telefonice.
Katrina, cu „pagube asigurate” între 40 şi 60 de miliarde de dolari, rămâne catastrofa naturală cea mai costisitoare din istorie.
Totalizând „pierderile economice”, agenţia de evaluare Moody’s estimează costul uraganului Sandy la 50 de miliarde de dolari: 30 de miliarde pagube, în special prejudicii aduse gospodăriilor, şi 19,9 de miliarde „pierderi de producţie” care vor fi în principal suportate de sectorul financiar.
Pentru prima dată de la 11 seprembrie 2011, Bursa din New York s-a închis timp de două zile consecutiv din cauza intemperiilor.
Chiar şi la 50 de miliarde de dolari, Sandy va fi, potrivit clasamentului Moody’s, mai puţin costisitor decât uraganele Katrina şi Andrew (în 1992 la Miami) sau atentatele din 11 septembrie pe care agenţia le-a evaluat la aproape 100 de miliarde de dolari.
„Indicatorii economici săptămânali şi lunari vor fi afectaţi de Sandy, dar impactul asupra PIB-ului va fi foarte limitat”, a explicat joi Mark Zandi, economist-şef la Moody’s Analytics, în timpul unei conferinţe de presă telefonice.
Potrivit lui, eforturile de reconstrucţie care vor fi realizate după Sandy vor compensa astfel costul pagubelor materiale din 2013.
Comparativ cu cele aproximativ 15.600 de miliarde de dolari ale PIB-ului american, pagubele provocate de Sandy vor rămâne, în orice caz, limitate.
Drept urmare, Moody’s a decis să nu revizuiască preveziunile de creştere economică pentru Statele Unite, a anunţat Zandi.
Cu toate acestea, Fitch, altă agenţie de evaluare financiară, apreciază că este „încă prea devreme” pentru a evalua costurile provocate de uraganul Sandy, mai ales în sectorul energiei.
Mai multe milioane de locuinţe erau private de curent în Statele Unite după trecerea Sandy, care s-a soldat cu 85 de morţi în ţară după ce provocase moartea a 51 de persoane în Haiti.