Sanofi: România este o ţară importantă pentru orice companie

Economica.net
06 11. 2012
steag_romania3_62936800

„În România nevoia de medicamente este foarte mare, există un număr mare de persoane, 20 de milioane de locuitori. Una este să vorbeşti despre România şi alta să vorbeşti despre Ungaria sau Bulgaria. România este o ţară importantă pentru orice companie. Este o piaţă strategică pentru noi. Ceea ce lipseşte, însă, este predictibilitatea. Avem nevoie de predictibilitate pentru a ne face strategia. Acum este dificil să prevezi ce se va întâmpla în perioada următoare”, a spus Nathan într-o conferinţă de presă.

El a amintit în acest sens introducerea taxei de claw-back pentru producătorii de medicamente, despre care spune că determină încă o serie de incertitudini.

„Au avut loc o serie de îmbunătăţiri ale acestei taxe, cum ar fi reducerea acesteia şi aplicarea la preţul de raft al medicamentelor fără TVA şi nu la cel cu TVA, aşa cum era prevăzut iniţial, dar încă sunt multe necunoscute. Nu avem vizibilitate despre cum se va face colectarea anul viitor. Din acest motiv nu am nicio idee despre cum vor arăta indicatorii economici ai companiei în 2013, şi nici cum vor arăta în 2012, deşi suntem aproape la finalul lui, ceea ce nu este normal”, a arătat Nathan, care ocupă şi funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Zentiva, controlată de grupul francez Sanofi.

De asemenea, taxa a fost redusă de la 30% la 20%, aplicată de la 1 octombrie. Taxa se aplică la veniturile realizate din vânzarea produselor.

Cu toate acestea, Sanofi a investit în perioada 2009-2012 circa 12 milioane de euro în operaţiunile din România, respectiv în fabrica de medicamente generice Zentiva din Bucureşti. Zentiva este unitatea de producţie a Sanofi în România, iar grupul este prezent România şi prin Sanofi România.

„Investiţiile au vizat achiziţionarea unui echipament de producţie medicamente pe bază de peleţi, o tehnologie de fabricaţie de ultimă generaţie, unică pe piaţa locală, în valoare de 5 milioane de euro, dezvoltarea unui laborator de control şi eliberare produse betalactamice pentru Uniunea Europeană, precum şi alte echipamente şi facilităţi în cadrul capacităţilor existente”, a declarat Margareta Tănase, director operaţiuni industriale Zentiva România.

Mai mult, producătorul de medicamente îşi propune creşterea producţiei cu 50% în următorii cinci ani, investind 9 milioane de euro în fabrică, şi estimează majorarea ponderii exporturilor de la 8% la 50%, în volum, în intervalul respectiv.

„Vom achiziţiona un nou echipament de fabricaţie de medicamente pe bază de peleţi, vrem să investim într-o linie de ambalare şi de asemenea, vom moderniza echipamentele existente”, au declarat reprezentanţii producătorului. Aceştia au arătat că în funcţie de creşterea capacităţii de producţie a fabricii se vor face şi noi angajări, compania fiind deja într-un proces de recrutare de personal. În prezent, fabrica are 400 de angajaţi.

Al doilea echipament de fabricaţie de medicamente pe bază de peleţi, utilizat pentru ca substanţa activă să fie eliberată controlat, va fi funcţional în luna august a anului viitor, urmând ca până în 2016 să fie achiziţionat un al treilea echipament similar.

Astfel, capacitatea totală de acoperire peleţi va depăşi 100 de tone anual în 2013 şi 150 de tone în 2015.

Sanofi România este liderul pieţei farmeceutice locale, cu o cotă de piaţă de 8,4% în valoare şi 13,3% în volume, potrivit datelor Cegedim, citate de companie.

În primele nouă luni, piaţa farmaceutică din România a totalizat 14,7 miliarde de lei şi 400 milioane de unităţi, din care genericele reprezintă 23% din valoare şi 43% din volum.

Comparativ cu anul trecut, vânzările Sanofi România au avansat în acest an cu peste 5%, o rată de creştere pe care compania intenţionează să o menţină şi în 2013.

Producătorul de medicamente a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri în creştere cu 15%, de 139,3 milioane lei (31,7 milioane lei), şi un profit net în scădere cu 30%, la 21,2 milioane lei (4,8 milioane euro).

Potrivit celor mai recente raportări, Sanofi deţine direct şi indirect 74,9% din acţiunile Zentiva România.

Zentiva are un capital social de 41,6 milioane lei, divizat în 416,9 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Acţiunile Zentiva au încheiat şedinţa bursieră de luni în stagnare la preţul de 0,765 lei/titlu. La această cotaţie compania are o capitalizare de aproape 319 milioane lei (70,5 milioane euro).