Şansele ca RCS&RDS să spargă monopolul din distribuţia de energie sunt minime – experţi
„Poate să îi dea în judecată de zeci de mii de ori, nu are ce să le facă”, adaugă Şerban, menţionând că distribuţia de energie electrică, precum şi transportul acesteia, sunt servicii de tip monopol, reglementate prin lege.
În opinia acestuia, problema RCS&RDS poate fi rezolvată doar prin construirea unor reţele paralele de distribuţie sau închirierea de la ceilalţi operatori.
Dar pentru aceasta ar trebui modificată legea primară, a energiei, şi cea secundară, a ANRE, continuă consultantul.
El menţionează că instanţa nu poate să oblige însă autorităţile statului să opereze aceste modificări.
Mai mult, instanţa nu poate obliga nici companiile Enel şi Electrica să ofere RCS&RDS acces la reţelele lor, conchide Tudor Şerban.
ANRE este un adversar redutabil în instanţă. Instituţia câştigă peste 95% din procesele în care este implicată, a comentat pentru ECONOMICA.NET un expert în energie, care a refuzat să facă vreun prognostic cu privire la rezultatul acţiunii în justiţie a RCS & RDS.
Preşedintele ANRE, reglementatorul pieţei de energie, Niculae Havrileţ, declara încă din mai anul trecut că legea nu îi permite RCS&RDS să-şi facă reţea de distribuţie regională.
„În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”, arată Havrileţ.