„Ne străduim împreună cu autoritățile locale să găsim căi de a face lucrurile să se întâmple. Sunt foarte multe lucruri care pot fi îmbunătățite. De aceea am adus în camionul inovației exemple din alte țări și credem că schimbarea modelului de la achiziție de echipamente și software către abonament în care altcineva deține infrastructura și o operează este o cale mai rapidă de consum de către cetățeni”, explică Cristian Popescu la o întâlnire cu presa.
El a dat exemplul orașului Karlsruhe din Germania, unde primăria a decis să își înființeze propria companie care să dețină aplicații pe care ulterior le-a dat și altor orașe.
„Deci s-au făcut furnizori de IT pentru autorități. Pe stâlpii de iluminat existenți au adăugat senzori și camere video care să monitorizeze traficul și calitatea aerului. Putem avea și noi acest avantaj dacă ne gândim câți stălpi de iluminat sunt și cât de ieftini au deveni senzorii, cât de ieftine sunt telecomunicațiile în România și mai avem comunicații de date extrem de ieftine în comparație cu alte state. Și atunci având infrastructură, senzorii sunt ieftini, e simplu să adaugi ceva care să centralizeze și să pui lucruri care să extragă beneficii pentru ambele părți”, a adăugat oficialul.
De asemenea, Heidelberg, un oraș istoric de 160.000 de locuitori din Germania, a devenit cu ajutorul SAP un oraș inteligent. Administrația locală, împreună cu specialiștii companiei, a dezvoltat și implementat un sistem inteligent de gestionare a deșeurilor, folosind senzori montați pe containere. Acestea transmit date în timp real despre nivelul de umplere a containerelor.
Când un container se umple, o comandă de schimbare a acestuia este transmisă automat operatorilor de servicii de salubritate. Astfel, Heidelberg a reușit să optimizeze rutele camioanelor de salubritate și bugetele alocate acestui serviciu. Orașul a înregistrat o creștere a calității vieții prin oferirea de servicii mai bune locuitorilor .
Tehnologiile SAP sunt aplicate la nivelul orașelor pentru o varietate de servicii: măsurarea calității aerului, citirea automată și centralizată a contoarelor de apă și energie, controlul inteligent al iluminatului public sau monitorizarea ocupării parcărilor publice.
Nu doar orașele devin smart, ci și companiile
Tehnologia va ajunge într-un punct în care va fi mai ușor de implementat datorită reducerii costurilor, mai spune managing director SAP România.
„Observ o ușurare a modului în care se consumă tehnologia datorită, în parte, scăderii costurilor care se întâmplă zilnic în ceea ce înseamnă tehnonologia. O să ajungem într-un punct în care va fi ușor de adoptat și ușor de implementat. Pentru că dacă ne uităm, de exemplu, la senzori, vedem cum s-au redus costurile în ultimii cinci ani”, a spus Cristian Popescu.
El a adăgat că o consencință a faptului că tehnologia devine mai accesibilă este faptul a crescut competitivitatea companiilor românești.
„România este avansată din punct de vedere al adopției tehnologiei și sunt cauze pe care le cunoaștem cu toții: am avut o rată bună de adopție a internetului cu ani în urmă, tânăra generație acum poate să se educe în domeniu, sunt multe investiții făcute de companiile de IT în România. Toate aceste lucruri facilitează și consumul de IT în țară. Companiile românești devin din ce în ce mai competitive”, explică managing directorul.
SAP România organizează evenimentului “The Intelligent Enterprise – Innovation on the move”, care are loc pe 19 și 20 iunie în parcarea Baneasa Shopping City. Cele mai recente inovații tehnologice sunt prezentate de experți locali și regionali ai SAP într-un mediu high-tech alternativ, creat în interiorului unui camion. Sesiunile la care iau parte invitații SAP includ scenarii reale de transformare digitală dintr-o varietate de industrii, care includ integrarea tehnologiilor Machine Learning, Internet of Things și Blockchain.
Autoritățile locale din București au fost invitate să ia parte la eveniment.
Planurile pentru 2019: creșterea portofoliul de clienți și de parteneri
În acest an compania vrea să crească numărul de angajați de la 714 pe care îi are în prezent la 800 de persoane. În acest moment, SAP România are 27 de poziții deschise pentru departamentul de implementare și caută atât absolvenți, care vor fi formați în companie, cât și specialiști cu experiență, care vor deservi clienți din toată lumea.
De asemenea, compania mizează în acest an și pe creșterea portofoliului de clienți și creșterea numărului de parteneri și selleri care implementează și vând soluțiile SAP.
„Avem o rețea de parteneri prin care ne asigurăm că implementările sunt bine făcute. Avem 21 de parteneri care pot implementa și revinde produse și serviciile noastre și încă zece care au ales doar să implementeze. În anul care a trecut am avut doi parteneri noi, printre care și PricewaterhouseCoopers, și anul acesta până acum am închis cu alți trei, printre care Accenture și Ploud. Cu ei avem parteneriate globale, dar au decis să facă ceva și în România pentru că noi credem că există un potențial aici. Numărul de clienți îl vedem în creștere în continuare. Noi servim atât companii românești, cât și multinaționale care activează pe piața românească”, a adăugat Popescu.
SAP este lider de piață pe segmentul soluțiilor software pentru afaceri. În prezent, compania are peste 425.000 de clienți în 180 de țări, pe care îi susține în gestionarea cu succes a tuturor factorilor disruptivi aduși de economia digitală, contribuind la simplificarea proceselor de business și oferind platforma necesară pentru dezvoltarea unei strategii digitale sustenabile. 77% dintre toate tranzacțiile la nivel global trec printr-un sistem SAP.
SAP România, subsidiara locală a SAP SE, și-a început activitatea în 2002, numărându-se printre primii furnizorii IT locali de top. Circa 600 de companii din România utilizează soluțiile SAP, din industrii precum utilități, transporturi, bănci, asigurări, retail sau producție. De asemenea, 95% dintre cele mai mari 300 de companii pe plan local sunt clienți SAP.
SAP Romania și-a dublat în 2018 profitul net față de anul precedent, la 18,9 milioane de lei, iar afacerile au crescut cu 63,6%, la 502,2 milioane de lei.
În 2011, SAP a demarat un proiect de investiții în România, prin deschiderea celui mai important centru de consultanță pentru tehnologiile SAP din Europa, care deservește clienții din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, cu ajutorul a peste 714 de angajați.