SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate la proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate în cazul proiectului Tarniţa - Lăpuşteşti, până la data de 30 aprilie 2024, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Ministerul Energiei.
AGERPRES - vin, 15 mart. 2024, 11:29
SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate la proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti

„Urmare a complexităţii licitaţiei şi a informaţiilor primite din piaţă, SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studii de fezabilitate. Astfel, licitaţia va fi prelungită cu 30 de zile, până la data de 30.04.2024. Invităm toate companiile interesate să depună oferte prin intermediul portalului de achiziţii publice: https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100174756”, menţionează sursa citată.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susţine că Tarniţa – Lăpuşteşti este un obiectiv strategic pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN), mai ales în contexul introducerii masive a energiilor intermitente în sistem şi va fi un pilon de bază al securităţii energetice a României şi Europei de Est.

„Tarniţa – Lăpuşteşti este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc. Există puţine companii româneşti care îşi pot asuma proiectarea pentru o investiţie de o asemenea complexitate. Vom continua să promovăm la nivel naţional şi internaţional această oportunitate. În paralel, purtăm discuţii cu Grupul Băncii Mondiale – IFC şi alţi potenţiali investitori. Ministerul Energiei îşi doreşte un proces cât mai competitiv pentru a oferi şanse tuturor actorilor interesaţi din piaţă să aibă timp pentru a propune cea mai bună ofertă”, a declarat oficialul.

Potrivit ministerului de resort, oportunitatea şi necesitatea realizării proiectului Centralei hidroelectrice cu acumulare şi pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti se bazează o serie de avantaje şi funcţiuni asigurate pentru SEN.

Astfel, proiectul vizează creşterea gradului de siguranţă al Sistemului Energetic Naţional în contextul funcţionării în Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf, arbitrajul pieţei de energie electrică, rezerva de avarie de scurtă durată, rezerva de reglaj terţiar rapid şi rezerva de reglaj terţiar lent, reglajul frecvenţă-putere, furnizarea de rezervă reactivă şi reglarea tensiunii în SEN.

De asemenea, alte avantaje se referă la: schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE; repunerea în funcţiune SEN – black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de reţea în cazul în care se produce o pană de curent; implementarea şi gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiţii optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene.

În luna octombrie 2023, SAPE a lansat procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate şi documentaţie tehnico-economică aferente obiectivului de investiţii Centrala Hidroelectrică cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti.

Ulterior, la solicitarea potenţialilor ofertanţi, în vederea pregătirii documentaţiei conform legislaţiei în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27 decembrie 2023, ora 15:00. La acea procedură s-au înscris 15 ofertanţi, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.

În data de 27 decembrie 2023, portalul de achiziţii publice a afişat mesajul „Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanţii înscrişi nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toţi factorii de evaluare electronici, după caz”.

Ministerul Energiei a explicat situaţia prin faptul că a contat şi perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.

Hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare şi stocaj, fiind cel mai bun loc din România pentru dezvoltarea unui proiect de centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj. Aceasta va contribui la asigurarea securităţii energetice a României şi a unei părţi din Europa Centrală şi de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene şi al variaţiilor necontrolate ale preţurilor la energie.

Te-ar mai putea interesa și
Portofoliul imobiliar al fraților Pavăl: câți bani fac proprietarii Dedeman din turnurile de birouri de peste 800 de milioane de euro
Portofoliul imobiliar al fraților Pavăl: câți bani fac proprietarii Dedeman din turnurile de birouri de peste 800 de ...
Portofoliul imobiliar de birouri al fraților Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și-a continuat trendul de creștere în 2024, arată cifrele de afaceri ale firmelor care dețin......
UE şi SUA au convenit un acord comercial istoric
UE şi SUA au convenit un acord comercial istoric
Statele Unite şi Uniunea Europeană au convenit un acord comercial în urma întâlnirii pe care au avut-o duminică în ...
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetaţie
Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetaţie în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi ...
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și Bruxelles au energizat echipa”
Metoda inedită a unui retailer autohton de a-și motiva angajații. „Teambuilding-urile din 2024 de la Amsterdam și ...
Antreprenorul Gabriel Sandu, cel care a creat și vândut ulterior, în 2008, rețeaua de magazine GSM Proton către Vodafone ...