SAPE inaugurează parcul fotovoltaic Dârvari, prima investiție cu fonduri din PNRR finalizată de o companie energetică de stat

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) va inaugura pe 5 iulie, un parc fotovoltaic în Valea Călugărească (jud. Prahova), prima investiție realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deținută de statul român.
Mihai Nicuţ - sâm, 29 iun. 2024, 09:57
SAPE inaugurează parcul fotovoltaic Dârvari, prima investiție cu fonduri din PNRR finalizată de o companie energetică de stat

Inaugurarea oficială a parcului fotovoltaic Dârvari din județul Prahova, de 5 MW,  va avea loc la data de 5 iulie, potrivin unei invitații transmise de SAPE presei.

Valoarea investiției este de aproape 35 de milioane de lei, din care circa 7,5 milioane de lei fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit informațiilor transmise mai demult de SAPE.

”SAPE este producător de energie verde și continuă să se implice activ în dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile. Contractul de execuție pentru ”Stație de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice și rețea de transportenergie electrică în sistemul național – CEF 4.9995 MW” s-a semnat la sfârșitul lunii august2023, iar acum se fac ultimele lucrări, astfel încât, în luna aprilie, adică după numai opt luni de la demararea proiectului, parcul fotosolar va deveni funcțional.

Iată o dovadă clară că și companiile în care statul român este acționar pot fi un exemplu de rapiditate și bune practici”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului SAPE, într-un comunicat de presă din luna martie.

Lucrarea ”la cheie” este executată de către asocierea SC General Me.El Electric S.R.L. și SC Electro-Alfa International S.R.L., iar diriginte de șantier este Popp & Asociații Management.

SAPE mai deține două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW.

”La acest moment, ne aflăm în plin proces de dezvoltare, capacitatea totală instalată fiind de 27,5 MW, iar producția – de circa 40.000 MWh anual. Strategia noastră este ca, până în anul 2026, să devenim producător semnificativ, să avem 100 – 150 MW instalați în surse regenerabile de energie”, a afirmat atunci Stănescu.

“Potrivit Planului de Investiții consolidat, SAPE are în vedere achiziția de centrale regenerabile în funcțiune sau RTB (ready to build). În plus, pentru parcul Curcubăta se urmărește suplimentarea instalației de utilizare între stația electrică de transformare și punctul de conexiune, pentru a crește capacitatea de valorificare a pontențialului eolian, o investiție de aproximativ 5 milioane de lei”, mai arată comunicatul emis în martie.

SAPE s-a înființat în anul 2013, prin divizarea parțială a SC Electrica S.A.. SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia și Muntenia Sud.

Cele mai importante participații ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Rețele Electrice Dobrogea (24,9%), Rețele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) și Rețele Electrice Muntenia (10%).

SAPE S.A. are un capital social în valoare de 868.527.790 de lei, împărțit pe acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Actionar unic al companiei este statul român prin Ministerul Energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei – PwC
Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei – PwC
Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea jumătate de an, reiese dintr-un sondaj publicat, luni, de PwC....
Plimbare cu trenul prezidențial la Sinaia sau condus defensiv pe cel mai mare circuit de la noi, experiențe pe care turiștii străini plătesc mii de euro în România
Plimbare cu trenul prezidențial la Sinaia sau condus defensiv pe cel mai mare circuit de la noi, experiențe pe care turiștii ...
Plimbare cu trenul prezidențial la Sinaia sau condus defensiv pe cel mai mare circuit de la noi, sunt doar câteva dintre ...
SK Hynix va investi 75 miliarde de dolari până în 2028 în cipuri şi inteligenţă artificială
SK Hynix va investi 75 miliarde de dolari până în 2028 în cipuri şi inteligenţă artificială
SK Hynix, al doilea producător mondial de cipuri de memorie după Samsung Electronics, va investi 103.000 miliarde de woni ...
Industria prelucrătoare din România stagnează, BCR România PMI înregistrează 50,0 de puncte în luna iunie
Industria prelucrătoare din România stagnează, BCR România PMI înregistrează 50,0 de puncte în luna iunie
Indicele PMI pentru România a înregistrat o scădere de la 52,0 de puncte în mai la 50,0 de puncte în iunie. Motivațiile ...