‘Electrica a primit de la SAPE o notificare prin care se susţine existenţa unor aşa-zise prejudicii care ar fi fost cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acţiuni la societăţile la care Electrica a acţionat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligaţii rezultau din respectivele contracte de privatizare, precum şi necomunicarea unor documente solicitate de SAPE în vederea identificării persoanelor fizice responsabile’, se menţionează într-un raport al companiei, remis, miercuri Bursei de Valori Bucureşti.
Conform sursei citate, Electrica a iniţiat discuţii cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de peste 304,886 milioane de lei, 1,347 milioane de dolari şi 45,857 milioane de euro.
‘În baza informaţiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica. SAPE a fost înfiinţată, anterior privatizării Electrica, prin divizarea Electrica în interesul acţionarului unic al Electrica de la acel moment, respectiv Statul român, prin Ministerul Economiei, acţionând prin Departamentul pentru Energie. Potrivit prevederilor HG nr 85/2013 şi ale proiectului de divizare, SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile Electrica născute din contractele de privatizare, inclusiv litigiile aferente iniţiate de Electrica ‘, se precizează în raport.
Totodată, reprezentanţii Electrica subliniază că, în acest moment, nu au cunoştinţă despre nicio acţiune, procedură sau măsură legală iniţiată de către SAPE împotriva sa.
SAPE a fost înfiinţată în anul 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.