Săptămână de foc: cel mai mare contract pe bursa de energie. Va găsi Sidex curent?

Economica.net
21 10. 2012
energie_electrica_94557300

Până pe 24 octombrie combinatul siderurgic deţinut de liderul global al oţelului, ArcelorMittal, la Galaţi, aşteaptă oferte de vânzare de energie electrică. Compania a depus o ofertă de cumpărare de energie imensă: 2,6 TWh de electricitate livrată în bandă, pentru perioada noiembrie 2012-octombrie 2014.

Preţul maxim pe care îl oferă ArcelorMittal este de 210 lei/MWh, care include şi tariful de injecţie în reţea. Ca atare, suma maximă pe care este dispusă să o plătească pentru energie, în următorii doi ani, se ridică la circa 130 de milioane de euro.

De acest contract ar putea depinde funcţionarea, anul viitor, a combinatului siderurgic, care are deja probleme din cauza scăderii comenzilor pentru produse din oţel, la nivel global. De altfel, nu doar la noi sunt probleme: la începutul acestei luni, gigantul siderurgic a închis, definitiv, două furnale în Franţa, la Florange, din cauza cererii scăzute dar şi a costurilor ridicate de producţie din Europa.

Revenind la uzina de la Galaţi, aici mai funcţionează momentan un singur furnal din două şi un laminor din două. Compania a anunţat că va trimite fiecare om acasă, prin rotaţue, câte două zile, până la sfârşitul acestui an. De ce e important contractul de achiziţie de energie ce ar trebui încheiat săptămâna viitoare?

„ArcelorMittal Galaţi continuă să ia, în mod responsabil, măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect” scrie chiar în comunicatul Arcelor Mittal în care anunţă concediul forţat.

Din păcate pentru grupul siderurgic, se pare că preţul maxim oferit de el, de 210 lei/MWh, este mic pe piaţa de acum, în care există prea puţină energie disponibilă. În luna octombrie, cel mai mic preţ la care s-a făcut o tranzacţie pe această piaţă a fost de 236 de lei/MWh. Mai mult, la momentul redactării acestui text, ultima ofertă de cumpărare de energie anulată din lipsă de vânzători a fost cea a traderului Energy Holding, care nu a fost deloc mică, nici în termeni de cantitate, nici de preţ. Traderul oferea 235 de lei/MWh pentru 0,43 TWh de electricitate livrată în bandă pentru tot anul viitor.

Cantitatea de energie solicitată de combinatul de la Galaţi este una mult mai mare, iar singura şansă ar putea veni de la unul dintre marii producători (Nuclearelectrica, Complexul Oltenia sau Hidroelectrica-ce se află acum în stare de forţă majoră, din cauza secetei, sau poate chiar Petrom, cu noua centrală pe gaze de la Brazi. Aceştia ar putea accepta un preţ mai mic dat fiind că au siguranţa livrării, timp de doi ani, pentru o cantitate mare de electricitate.