Deși a anunțat recent că a subscris integral acțiunile nou emise de City Insurance printr-o decizie AGA despre care Economica.net a scris în premieră, I3CP, vehiculul olandez așteptat să recapitalizeze compania virase, la momentul la care scriem acest text, un singur leu în conturile companiei.
În comunicatul preluat și de o parte a presei din România, I3CP nu spune decât că a subscris toate acțiunile nou emise, fără să precizeze dacă a și vărsat capitalul necesar. Reamintim că, printr-o decizie a ASF din 4 iunie, City Insurance a trecut sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), companiei fiindu-i impus un aport de minimum 148 de milioane de euro la capital, necesar pentru a reface indicatorul de solvabilitate minimă (MCR). Oricum suma necesară pentru a stabiliza cu adevărat compania care ajunsese deja să aibă zeci de mii de procese și reclamații pentru neplata daunelor este semnificaiv mai mare (având în vedere și deficitul de capital și contractele de reasigurare care ridică probleme și altele) , însă cei aproape 150 de milioane de euro sunt strict necesari pentru a își putea continua activitatea după 4 septembrie. Din acest punct de vedere ASF transmite că nu există loc de compromisuri sau negocieri.
” Conform deciziei ASF termenul limită pentru restabilirea indicatorului de solvabilitate minimă (MCR) este 4 septembrie. Imediat după patru septembrie vom știi dacă compania și-a restabilit sau nu indicatorii de solvabilitate. Termenul de 25 august a fost cel agreat de ei. Legea este clară. Noi am indentificat o lipsă de capital, am trimis decizia companiei, iar compania nu își poate restabili indicatorii cu mai puțin. Acea sumă este suma minimă necesară pentru a restabili indicatorul MCR. După restabilirea MCR ne vom uita la SCR, lichiditate și altele. Dar MCR este important. Dacă nu ai respectat acest indicator nu mai poți să funcționezi.„, ne-a spus Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din ASF.
Indicatorii MCR și SCR sunt cei doi indicatori în jurul cărora se învârte tot sistemul Solvency II, adică Biblia supravegherii în asigurări. Ei sunt calculați prin formule specifice, însă în termeni simpli, atunci când acești indicatori au un nivel sub cel minim impus de norme înseamnă că societatea respectivă are un deficit de rezerve, adică nu are suficienți bani cu care să garanteze plata daunelor asumate. În cazul City, deficitul de 150 de milioane de euro înseamnă că diferența între rezervele constituite și daunele ce trebuie achitate este de 150 de milioane de euro.
Pe un calcul rudimentar, la o daună medie de 2000 de euro (mai mult decât este media în piață pe RCA), ar însemna că cel puțin 75.000 de dosare sunt cu probleme la plată.
De altfel, City are deja zeci de mii de reclamații și procese în care i se impută că nu achită la timp și integral daunele sau că refuză pur și simplu plata. Necesarul de capital la City Insurance este, foarte probabil, cu mult peste 150 de milioane de euro. Așa cum a mai scris Economica.net, doar excluderea reasigurării din calculul lichidității minime mai adaugă circa 60 de milioane de euro.
De asemenea, una dintre sarcinile FGA este și reanalizarea a circa 100.000 de dosare da daună și, conform unor surse, deja s-au găsit dosare închise cu rezerve ridicole, unele de doar câțiva euro.
Despre vehiculul care vrea să preia City și care nu administrează propriii bani ci banii unor clienți (unul dintre ei, au suținut cei de la I3CP într-o scrisoare trimisă ASF și obținută și de Economica.net, chiar Biserica Ortodoxă a Greciei), am mai arătat că este doar un nume alternativ al Exin, o entitate care a încercat și preluarea celui mare asigurător grec și care a sfârșit prin a băga în faliment vehiculul prin care trebuia făcută preluarea.