Săptămâna viitoare, noi negocieri Rusia-SUA pentru pace în Ucraina

Rusia și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare, a declarat duminică, după revenirea de la Washington, emisarul economic special al președintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.
AGERPRES - Dum, 06 apr. 2025, 17:17
Săptămâna viitoare, noi negocieri Rusia-SUA pentru pace în Ucraina

„Vor fi săptămâna viitoare”, a spus el la postul public rus de televiziune Rossiya 1, unde a fost întrebat despre viitoarele negocieri ruso-americane. Kiril Dmitriev, care este primul oficial rus de rang înalt ce a vizitat SUA de la începutul războiului din Ucraina, a semnalat că se observă începutul unui dialog respectuos cu Washingtonul și o dinamică pozitivă în relațiile ruso-americane.

„Cred că în SUA colegii noștri înțeleg că este necesară restabilirea dialogului cu Rusia și că Rusia a rezistat în fața încercării administrației președintelui Joe Biden de a-i provoca o înfrângere strategică”, a mai spus Kiril Dmitriev, conform căruia în relațiile ruso-americane gheața a fost spartă și există acum o speranță fragilă că dialogul va fi restabilit.

Emisarul Kremlinului a mai menționat că administrația președintelui Donald Trump se confruntă cu mari presiuni din partea inamicilor Rusiei, care folosesc dezinformarea. „Observăm multă dezinformare, vedem încercările unui număr mare de țări de a dezinforma Administrația Trump”, a subliniat Dmitriev.

Administrația Trump, fără îndoială, trebuie să reziste, printre altele, la atacurile informaționale care au loc pentru a zădărnici dezghețul care începe în relațiile ruso-americane, a continuat emisarul Kremlinului, la două zile după un atac rus cu rachetă asupra orașului ucrainean Krivoy Rog, soldat cu 19 morți, dintre care 9 copii. În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia de atac deliberat asupra unei zone rezidențiale, Rusia afirmă că a lovit la Krivoy Rog un restaurant unde se desfășura o întâlnire între comandanți ai armatei ucrainene și instructori militari occidentali.

Există dezinformare totală, inclusiv pe tema atacurilor Ucrainei împotriva infrastructurii energetice ruse, a mai spus Kiril Dmitriev, referindu-se la armistițiul energetic intermediat de SUA, dar de încălcarea căruia Rusia și Ucraina se acuză reciproc.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat vineri la Bruxelles că speră să afle în săptămâni, nu în luni, dacă Rusia ia serios posibilitatea de a face pace cu Ucraina și de a folosi în acest scop contactele pe care Washingtonul le-a inițiat separat cu Moscova și Kievul. El a avertizat în acest context că dacă poziția pe care o menține Kremlinul în discuții este o tactică de tragere de timp, atunci președintele american Donald Trump nu va fi interesat să accepte o asemenea tactică și nu va cădea în capcana negocierilor interminabile.

Potrivit unor participanți la reuniunea de vineri a miniștrilor de externe din țările NATO citați de agenția DPA, Marco Rubio a spus acolo că Trump este pe cale să-și piardă răbdarea cu Putin și că nu va mai accepta mult timp tacticile acestuia de a trage de timp în soluționarea conflictului din Ucraina.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat, într-un interviu publicat marți, că Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează chestiunile pe care Moscova le consideră a fi cauzele profunde ale conflictului, sugerând astfel că discuțiile dintre Moscova și Washington pe acest subiect stagnează.

„Noi luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a indicat Riabkov. „Așa cum putem vedea, principalele noastre cereri nu se regăsesc (în propunerile SUA), respectiv soluționarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Ele lipsesc complet, iar acest lucru trebuie abordat”, a explicat diplomatul rus.

Kremlinul a transmis de mai multe ori că o soluționare negociată a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare eliminarea ‘cauzelor profunde’ ale acestuia și ‘interesele legitime de securitate ale Rusiei’, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoașterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Cale ferată versus autostradă. De ce se construiește mai lent pe feroviar decât pe rutier. Explicația șefului Transporturilor
Cale ferată versus autostradă. De ce se construiește mai lent pe feroviar decât pe rutier. Explicația șefului Transporturilor
Minsitrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a explicat marți, cu ocazia semnării contractului cu UMB pentru lotul montan Pipirig - Leghin din A8, de ce ritmul de lucru pe calea......
Ce semnale vin de la gigantul mondial Unilever, cu fabrici în România, în materie de prețuri
Ce semnale vin de la gigantul mondial Unilever, cu fabrici în România, în materie de prețuri
Gigantul Unilever, cu două fabrici în România, la Ploiești și Suceava, a avut în primul trimestru al anului afaceri ...
Românii care își fac loc pe un segment imobiliar în plin boom: GELD Capital Management și REPACO țintesc un portofoliu de parcuri de retail de peste 70 de milioane de euro
Românii care își fac loc pe un segment imobiliar în plin boom: GELD Capital Management și REPACO țintesc un portofoliu ...
Dezvoltatorul REPACO, deținut GELD Capital Management și Muntenia Engineering & Construction, a accelerat investițiile ...
Recall masiv la General Motors. 721.000 de vehicule vândute recent pot avea probleme la motor
Recall masiv la General Motors. 721.000 de vehicule vândute recent pot avea probleme la motor
Marele grup american General Motors (GM) recheamă în service 721.000 de SUV-uri și pick-up-uri din întreaga lume din ...