Ministerul Sănătăţii a actualizat lista de medicamente compensate şi gratuite cu şapte molecule noi.
Moleculele methoxy polyethylene glycol epoetin şi epoetinum zeta, combinații (brinzolamidum şi timololum), golimumabum au fost incluse în sublista C – DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%, secţiunea C1 DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu pentru anumite grupe de boli, în regim de compensare 100% din preţul de referinţă.
Methoxy polyethylene glycol epoetin şi epoetinum zeta – în tratamentul bolii cronice de rinichi-faza predializă.
Combinații (brinzolamidum şi timololum) – pentru tratamentul glaucomului.
Golimumabum – în tratamentul poliartritei reumatoide, artropatiei psoriazice şi spondilitei anchilozante.
Combinații (sitagliptinum şi metforminum), methoxy polyethylene glycol epoetin şi epoetinum zeta au fost incluse în sublista C – DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%, secţiunea C1 DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc, pentru anumite grupe de boli, în regim de compensare 100% din preţul de referinţă.
Punctual, combinații (sitagliptinum şi metforminum) au fost incluse în Programul naţional de diabet zaharat, iar methoxy polyethylene glycol epoetin şi epoetinum zeta – în Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.
Informaţiile au fost publicate astăzi, 24 septembrie 2014, în proiectul Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în programelor naţionale de sănătate.
„Aşa cum am promis, continuăm procesul de actualizarea a listei de medicamente gratuite. Dacă în luna iulie am aprobat introducerea tratamentui inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 pentru tratamentul afecţiunilor oncologice, astăzi Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale a propus spre dezbatere introducerea a încă 7 produse esenţiale care au fost evaluate şi care nu aduc cheltuieli suplimentare la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
De asemenea, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a informat Ministerul Sănătăţii că rapoartele de evaluare ale moleculelor pentru actualizarea listei în întregime realizate în conformitate cu cerinţele UE vor fi finalizate şi transmise pentru dezbatere publică la începutul lunii octombrie, conform calendarului aprobat de actualizare.