‘Vreau ca, imediat ce bugetul de stat este aprobat, să dăm drumul acestor programe. Cele şapte noi programe se referă la microindustrializare, la internaţionalizarea IMM-urilor, la dezvoltarea brandurilor româneşti, la cercetare-inovare, susţinerea economiei sociale, susţinerea economiei în mediul rural. Avem un buget semnificativ majorat, de la 60 milioane lei în 2014, la 170 milioane de lei în 2015’, a spus Florin Jianu.
Conform Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea IMM-urilor, ‘Orizont 2020’, accentul va fi pus pe creşterea antreprenoriatului, astfel încât România să devină ţara din regiunea de Sud-Est a Europei cu cel mai puternic mediu antreprenorial.
‘Vrem să sprijinim acele domenii care aduc valoare adăugată şi mă refer la IT, la industrii creative, la ceea ce înseamnă sănătatea cu biotehnologii, turismul. În egală măsură, ne propunem să schimbăm, din 2015, punctajul pentru accesarea finanţării prin programele noastre şi să îi susţinem pe cei care vor să facă export sau cei care fac export, precum şi comerţul online. Echipamentele electronice, IT, vor primi, de asemenea, punctaj suplimentar în programele pentru IMM-uri’, spune Jianu.
DIMMMAT va încuraja, printr-un punctaj suplimentar, finanţarea antreprenorilor care pot face performanţă.
‘Cred că este necesar, de asemenea, ca banii să meargă spre întreprinzători tineri, sau mai puţini tineri, dar care sunt pregătiţi, pentru că am constatat, de foarte multe ori, că aceste tipuri de instrumente de finanţare merg, la un moment dat, către întreprinzători care nu au pregătirea necesară pentru a se dezvolta ulterior. Hârtia suportă orice, punem scrie un plan de afaceri foarte bun, însă implementarea ţine de fiecare întreprinzător în parte şi atunci punctăm suplimentar oamenii care vin cu un tip de pregătire antreprenorială’, spune ministrul Jianu.