Şapte nume „grele” pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor pentru şefia CEC Bank

Surse guvernamentale au declarat pentru ECONOMICA.NET că Ministerul Finanţelor a constituit Comisia de selecţie a celor nouă nume care vor face parte din viitorul Consiliu de Administraţie (CA) al CEC Bank. Candidaţii vor trebui să depună în 15 zile scrisori de intenţie după care vor avea loc interviuri cu fiecare în parte. Urmează apoi autorizarea acestora de către BNR. Şapte nume mari din bankingul românesc sunt prezente pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor.
Gabriela Ţinteanu - lun, 06 mart. 2017, 22:03
Şapte nume

După cum ne-au explicat sursele citate, comisia de selecţie a Ministerului Finanţelor a fost aleasă cu mare grijă pentru a se elimina orice fel de conflict de interese. Comisia ţine cont de expertiza specialistului independent care i-a înaintat lista scurtă, de felul în care au fost aleşi candidaţii în aşa fel încât aceştia să aibă şi probitate profesională şi probitate morală.

Cei peste 20 de candidaţi admişi pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor vor trebui să depună în termen de 15 zile scrisorile de intenţie. Aceste scrisori vor trebui să conţină modul în care fiecare candidat crede că îşi va putea atinge obiectivele impuse prin scrisorile de aşteptare transmise de comisia de expertiză şi societatea de recrutare de personal. După prezentarea acestora vor urma interviurile cu fiecare candidat în parte, după care lista celor 9 membri propuşi de MF pentru CA al CEC Bank va pleca spre aprobare la BNR.

Din acest moment, conform legii, BNR are la dispoziţie până la 90 de zile pentru autorizarea membrilor Consiliului CEC Bank. „Dacă BNR nu va fi de acord şi nu va acorda autorizaţie tuturor persoanelor trimise de MF, sunt suficiente şi şapte persoane să fie autorizate de banca centrală pentru ca procesul de schimbare a conducerii CEC să înceapă. După aceea, pot fi alese alte persoane de MF şi trimise la autorizare la BNR. Dealtfel, acesta este şi unul din motivele pentru care lista scurtă conţine mai mult de dublul necesarului persoanelor din CA”, au explicat sursele citate.

Dintre cei care au rămas pe lista scurtă, şapte sunt nume sonore în piaţă şi majoritatea au lucrat cândva în BNR. Pe prima poziţie este Magdalena Manea, ea fiind candidatul cel mai bine cotat de expertul independent. La ora actuală este membru ne-executiv în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, iar activitatea bancară a început-o în 1990 la BNR la diling. A lucrat pe diverse posturi de conducere la Raiffeisen Bank, RBS, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, Banca Română de Credite şi Investiţii.
Mai este prezent Radu Graţian Gheţea, actualul preşedinte CEC Bank, bancher cu multă experienţă, de la Centrul de Calcul al Sistemului Bancar la BRCE, Alpha Bank şi CEC. Un alt nume pe lista scurtă este Lucian Isar, fost vicepreşedinte Citibank şi Bancpost, dar şi Mişu Negriţoiu, actualul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fost preşedinte ING Bank.

Aceste nume au mai fost deja vehiculate în presă. Cele nou apărute sunt cele ale lui Dan Sandu, Marinel Burduja şi Ştefan Nanu. Cariera lui Dan Sandu a început tot în BNR, la cabinetul guvernatorului, apoi la direcţia operaţiuni de piaţă în 1990, după care au urmat funcţii de conducere, în special de vicepreşedinte la Citibank, Millennium Bank, Nextebank şi Volksbank.

Marinel Burduja şi-a început activitatea bancară la BRCE, unde a plecat de la poziţia de director de sucursală la Piatra Neamţ şi a urcat până la cea de vicepreşedinte al băncii. A fost apoi vicepreşedinte la Credit Anstalt AM România, ABN Amro, Raiffeisen Bank, director general al Băncii Române de Credit şi Investiţii etc.
Ştefan Nanu va fi reprezentantul Ministerului Finanţelor în CA al CEC Bank, dosarul său fiind admis şi trecut pe lista scurtă de către expertul independent în recrutare. Nanu este la al doilea mandat de director al trezoreriei statului în cadrul MF şi reprezentantul României la Banca Mondială. De asemenea, este şi membru în Consiliul de Supraveghere al BRCI.

Majoritatea candidaţilor au aplicat pentru posturi ne-executive în boardul CA al CEC Bank. Doar preşedintele va avea şi funcţie executivă. Iniţial pentru postul de preşedinte era vizat secretarul de stat Enache Jiru, care însă a renunţat să îşi mai depună dosarul, deoarece tot el trebuie să conducă şi Comisia de Selecţie din cadrul Ministerului de Finanţe pentru alegerea CA al CEC Bank, fapt care ar fi putut genera un conflict de interese.

Te-ar mai putea interesa și
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate în cazurile de partaj, divorț și alte cereri de natură familială.......
Ministrul japonez de Externe, Takeshi Iwaya: Intrarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina va avea un impact foarte mare asupra securității din Asia de Est
Ministrul japonez de Externe, Takeshi Iwaya: Intrarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina va avea un impact foarte ...
Intrarea trupelor nord-coreene în conflictul ucrainean va avea un impact extrem de mare asupra securităţii în estul Asiei, ...
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri foarte dificile
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri ...
Negociatorul-şef al Parlamentului European, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, a anunţat sâmbătă că, după zeci de ...
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul ...