Şapte proprietăţi istorice ce pot reînvia cu bani europeni

Șapte monumente istorice ar putea fi redate circuitului public prin programul RO-CULTURA, cu un buget de 16 milioane de euro. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este cuprinsă între 200.000 și două milioane de euro, reprezentând 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. 
Răzvan Zamfir - joi, 13 iun. 2019, 13:20
Şapte proprietăţi istorice ce pot reînvia cu bani europeni

În portofoliul Artmark Historical Estate singura companie din România specializată în tranzacționarea de proprietăți istorice se regăsesc în acest moment 33 de monumente istorice din România, 23 de clasa B și 10 de clasa A. Zece dintre acestea se află în București.

Șapte dintre ele se încadrează în limitele de cost ale programului și pot astfel fi reabilitate cu 80% din investiție reprezentând sprijinul financiar nerambursabil.

„Palatul de Piatră” Udriște Năsturel

Singurul monument de arhitectură civilă românească din sec. XVII, ridicat în întregime din piatră, palatul Udriște Năsturel constituie o oportunitate de investiție de neratat. Aflat în proximitatea Capitalei, cu prețul de vânzare redus recent la 850.000 euro, terenul generos de aproape 4 hectare, încărcătura istorică, valoarea arhitecturală și unicitatea ansamblului creează premisele dezvoltării unei afaceri profitabile în domeniul evenimentelor artistice sau culturale.

Conacul Oteteleșanu

Monument istoric de clasă B, conacul Oteteleșanu din Grădinari, județul Giurgiu, are o vechime de peste 120 de ani și o istorie pe măsură. Terenul de 1,53 hectare, pe malul râului Argeș, apropierea de pădure, stilul eclectic cu influențe neoclasice, priveliștea de vis și costul de achiziție de 360.000 euro constituie atuurile transformării proprietății într-un centru de evenimente.

Casa arhitectului Dimitrie Maimarolu București

Imobilul din strada George Vraca nr. 6 a fost construit de reputatul arhitect în 1897, ca reședință proprie. Monumentul de clasă B, cu o fațadă eclectică și o poziționare ultracentrală, creează premisele ideale implementării unui centru cultural de un mare rafinament. Prețul de vânzare este de 1.100.000 euro.

Castelul Géza Teleki, reședința de vară a conților din Maramureș

Cu o valoare istorică impresionantă și un preț de vânzare de numai 275.000 euro, acest castel de secol XIX este clasat ca monument istoric de valoare națională și universală, clasa A. Proximitatea față de granița vestică a țării, natura înconjurătoare, arhitectura deosebită și versatilitatea în conversia imobilului constituie puncte forte pentru crearea unui centru de evenimente sau instituții muzeale. 

Casa Negustorească cu rădăcini din secolul al XIV-lea din Sibiu

Capitală europeană culturală în 2007, Sibiul a devenit o atracție turistică majoră în ultimii ani. Casa de față, monument de clasă B, este situată chiar în centrul orașului. Amplasarea într-o zonă pitorească din centrul vechi și arhitectura tipică pentru fondul construit sibian constituie atuuri pentru transformarea proprietății într-un centru de evenimente, muzeu sau alt spațiu cu funcțiune cultural-artistică. Prețul de vânzare este de doar 235.000 euro, iar lucrările de reabilitare au fost deja demarate în 2007 (fiind momentan sistate), ceea ce va reduce din costurile finale de restaurare, deductibile prin programul de finanțare.

Vila Take Ionescu din Sinaia

Amplasată pe un teren generos de 5.020 mp, clasată ca monument istoric de valoare naţională si universală, clasă A, vila marelui om politic Take Ionescu poartă semnătura arhitectului elvețian Henri Susskind. Arhitectura emblematică, poziționarea lângă Mănăstirea Sinaia, cele 15 camere, suprafața terenului și prețul de vânzare de 500.000 euro constituie ingredientele ideale pentru reconversia imobilului într-un spațiu de evenimente indoor și outdoor.

Castelul Wessélenyi din Jibou

Situat la 87 km distanță de Cluj-Napoca, acest monument de clasă A este cel mai mare ansamblu arhitectural Baroc din Transilvania, cu o splendidă grădină botanică în curte și 6 anexe de secol XVIIIînceput de secol XIX integrate într-un peisaj unic. Istoria impresionantă, dimensiunea castelului de aproape 3.500 mp, cele 50 de camere, exteriorul bine conservat și interioarele grandioase constituie puncte forte pentru implementarea unui centru de evenimente cultural-artistice. Prețul de vânzare este de 900.000 euro.

„Atunci când se investește într-un monument istoric, costurile aferente restaurării și reabilitării reprezintă un procent semnificativ, depășind în unele cazuri prețul de achiziție al proprietății. Sprijinul nerambursabil oferit prin acest apel de proiecte reprezintă o oportunitate de investiție extrem de tentantă. Oferim un portofoliu bogat de imobile istorice spre vânzare și consultanță clienților interesați să demareze o afacere într-un imobil de patrimoniu. Lansarea apelului a stârnit mult interes și am primit deja solicitări în acest sens”, spune Constantin Prisecaru, managing partner Artmark Historical Estate.

Te-ar mai putea interesa și
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, directorul general al companiei, Sofien Lamiri....
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în noiembrie până la 2,5%, de la un nivel de 2,3% în octombrie, ...
Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie reprezintă un risc de faliment pentru brokerii de asigurări – UNSICAR
Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie reprezintă un risc de faliment pentru brokerii ...
Prelungirea plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA, până la 31 martie 2025, ...
Natalia Ciobanu, specialist cu 18 ani de experiență în sustenabilitate, se alătură Indicathor ESG, soluție digitală de raportare ESG și strategie de sustenabilitate
Natalia Ciobanu, specialist cu 18 ani de experiență în sustenabilitate, se alătură Indicathor ESG, soluție digitală ...
Indicathor ESG, prima platformă din România și printre puținele din Europa de Est certificată oficial de Global Reporting ...