Şapte semnale de alarmă în bugetul pe primele trei luni – Curs de Guvernare

09 05. 2022
calcul bani taxe datoria

În spatele cifrelor oarecum liniștitoare, însă, se ascund o serie de anomalii, care vor intra la un moment dat la decont, scrie cursdeguvernare.ro.

La prima vedere, raportul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) care pune în oglindă cum se aștepta statul să arate bugetul după primul trimestru din 2022 și cum arată acesta în realitate arată relativ bine:

veniturile au fost cu doar patru miliarde de lei mai mici decât programul, deloc mult având în vedere incertitudinile din primul trimestru;
la cheltuieli s-au făcut economii semnificative, de peste 21 de miliarde de lei;
așa încât deficitul bugetar a fost cu peste 17 miliarde de lei mai mic, respectiv 1,2% din PIB, la jumătate față de procentul din program, de 2,5% din PIB.

Privind în detaliu pentru a înțelege cum s-au obținut aceste rezultate, datele oficiale arată că bugetul se află într-o situație extrem de precară. Câștigurile obținute la anumite capitole bugetare provin, în mare măsură, din creșterea prețurilor și a impozitării din energie, scrie cursdeguvernare.ro.

Inflația a adus fonduri suplimentare semnificative la buget, bani care au compensat scăderile din alte părți. De cealaltă parte, ”economii” s-au făcut la investiții, dar și la subvențiile promise pentru compensarea scumpirilor din energie. Citeşte mai departe pe cursdeguvernare.ro