Șapte state UE cer Venezuelei să publice rapid documentele electorale, după realegerea contestată a lui Maduro ca președinte. În țară au loc proteste soldate cu arestări și chiar cu morți

04 08. 2024
proteste venezuela 2_edited

Într-o declaraţie comună, aceştia au cerut „autorităţilor venezuelene să publice rapid toate procesele-verbale pentru a garanta transparenţa şi integritatea procesului electoral”.

„Opoziţia anunţă că a strâns şi publicat mai mult de 80% din procesele-verbale întocmite în fiecare secţie de votare”, adaugă semnatarii. „Această verificare este esenţială pentru a recunoaşte voinţa poporului venezuelean”, potrivit semnatarilor declaraţiei. Declaraţia insistă ca „drepturile tuturor venezuelenilor, în special ale liderilor politici, (să fie) respectate”. „Condamnăm ferm orice arest sau ameninţare împotriva lor”, potrivit acestui text.

Deloc surprinzător, autoritatea electorală a confirmat vineri realegerea lui Nicolas Maduro pentru un al treilea mandat până în 2031, cu 52% din voturi împotriva lui Edmundo Gonzalez Urrutia (43%), fără a oferi rezultatele detaliate. Dar, conform numărării opoziţiei, Gonzalez a primit 67% din voturi.

Proteste de stradă

Mii de venezueleni au mărşăluit sâmbătă în toată ţara sud-americană pentru a protesta faţă de rezultatul oficial al recentelor alegeri prezidenţiale, în timp ce preşedintele Nicolas Maduro le-a spus susţinătorilor săi că aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate în timpul acestor proteste, informează Reuters.

Rezultatul oficial al alegerilor a stârnit acuzaţii pe scară largă de fraudă şi a provocat proteste. Ulterior, forţele de securitate au reprimat protestele pe care guvernul lui Maduro le-a etichetat ca fiind parte a unei tentative de lovitură de stat susţinută de SUA.

„De data aceasta nu va exista iertare”, le-a spus Maduro susţinătorilor săi, la un miting în capitala Caracas, adăugând că aproximativ 2.000 de persoane au fost reţinute pentru „delicte” în timpul protestelor. El a promis „pedeapsa maximă”.

Susţinătorii lui Maduro au insistat că apără democraţia.

Separat, susţinătorii opoziţiei au mărşăluit pentru a cere dreptate, încurajaţi de prezenţa liderei opoziţiei, Maria Corina Machado, care a ieşit sâmbătă din ascunzătoare pentru a se alătura demonstraţiilor de pe străzile din Caracas.

„Aşa cum ne-a luat mult timp să obţinem victoria electorală, acum vine o etapă pe care o parcurgem zi de zi, dar niciodată nu am fost atât de puternici ca astăzi, niciodată”, le-a transmis Machado susţinătorilor săi în Caracas, fericiţi să o vadă pe Machado, după ce ea scrisese într-un articol de opinie publicat joi în The Wall Street Journal că se ascundea şi se temea pentru viaţa ei.

În afară de Caracas, au avut loc demonstraţii în oraşe precum Valencia, Maracaibo şi San Cristobal.

Până acum, cel puţin 20 de persoane au fost ucise în protestele postelectorale, potrivit mai multor ONG-uri, între care Human Rights Watch, cu sediul în SUA.

Naţiuni precum SUA şi Argentina l-au recunoscut deja pe Gonzalez drept câştigătorul alegerilor, secretarul de stat american Antony Blinken citând joi „dovezi copleşitoare”. Costa Rica, Ecuador, Panama şi Uruguay au concluzionat vineri că Gonzalez a primit cele mai multe voturi.

Alte state, între care Rusia, China şi Cuba, l-au felicitat pe Maduro.