Sarabanda insolvenţelor imobiliare: Datorii de un sfert de miliard de euro

Cinci proiecte importante au intrat anul acesta în insolvenţă, printre care şi proiectele de lux Ibiza Sol şi Alia Apartments, dar şi proiectul construit de socrul lui Şerban Huidu. ECONOMICA.NET îţi spune care sunt datoriile lăsate în urmă de proiectele care nu au supravieţuit crizei imobiliare.
Andrada Ghira - lun, 03 sept. 2012, 21:02
Sarabanda insolvenţelor imobiliare: Datorii de un sfert de miliard de euro

Cele mai importante proiecte rezidenţiale care au intrat anul acesta în era isolventei lasă în urmă datorii cumulate de aproape 250 de milioane de euro, aşa cum reiese din tabelele preliminare ale creanţelor. Băncile îşi vor banii înapoi, la fel şi cei care au plătit avansuri pentru o locuinţă, însă mulţi creditori nu-şi vor mai vedea banii.

În toamna anului trecut, firma prin care a fost construit proiectul de lux Ibiza Sol şi-a cerut insolvenţa. Însă în ianuarie 2012 Alpha Bank a apelat la aceeaşi metodă pentru a-şi recupera banii. În mai, firma Euro Insol, deţinută de Remus Borza, cel care se ocupă de insolvenţa Hidroelectrica şi Asmita Gardens, preia mandatul de asministrare la cererea creditorilor. Însă până la această schimbare, Sierra Quadrant, administratorul numit inițial, a întocmit tabelul preliminar al creditorilor, din care reiese că valoarea totală a creanţelor este de 60 de milioane de euro. Datele au fost furnizare de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) exclusiv pentru ECONOMICA.NET.

Cine şi cât are de recuperat din insolvenţa Ibiza Sol

Cei mai mulţi bani îi au de recuperat băncile Alpha Bank şi Raiffeisen Bank, fiecare câte 18,4 milioane de euro, dar şi unicul acţionar al firmei, grupul spaniol MacArthur, Patton Y Asociados, care are de recuperat aproape aceeaşi sumă ca şi băncile. În tabelul preliminar întocmit de Sierra Quadrant, valoarea totală a creanţelor era de 60 de milioane de euro, dar potrivit Euro Insol, datoriile sunt de 54,7 milioane de euro.

Apartamentele din Ibiza Sol au fost scoase din nou la vânzare în luna iulie a acestui an, cu preţuri substanţial reduse faţă de perioada dinainte de intrare în insolvenţă, au declarat pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii Ibiza Sol.

Insolvenţa Citadella Titan, datorii de 18,3 milioane de euro

Pe 26 ianuarie, BRC Business Group, care a finalizat proiectul cu 200 de locuiţe Citadella Titan, a intrat în insolvenţă.

Cel mai mare creditor garantat este Banca Comercială Română (BCR), cea care a şi finanţat proiectul şi care are de recuperat 8,94 milioane de euro. Valoarea creanţelor salariale este de 2.245 de euro, iar cele bugetare ajung la 160.000 de euro. În categoria creanţelor chirografare sunt încrişi oamenii de afaceri israelienii care au investit în proiect. În total, valoarea creanţelor din această categorie se ridică la 9,2 milioane de euro.

Începutul lui 2012, valuri de insolvenţe în rândul proiectelor imobiliare

După de a încercat să se apere de creditori prin concordat preventiv, firma Alia inmobiliaria, care a construit unui dintre cele mai scumpe proiecte din Capitală, şi-a cerut insolvenţa. La fel s-a întâmplat şi în cazul proiectului construit de socrul lui Şerban Huidu.

Alia Inmobiliaria, firma prin care a fost construit proiectul din apropierea Arcului de Triumf a intrat în insolvenţă pe 24 februarie. Cea mai mare datorie a dezvoltatorului este către Unicredit Bank Austria (prin Unicredit Tiriac Bank), de 34,14 milioane de euro, după cum reiese din tabelul preliminar rectificat al creanţelor, furnizat exclusiv de ONRC pentru ECONOMICA.NET . Cu tot cu creanţele salariale (9.000 euro), bugetare (180.000 euro) şi chirografare (7,9 milioane euro), creditorii au de recuperat 2,2 milioane de euro. În total, valoarea creanţelor se ridică la 42,2 milioane de euro.

Parte a grupului spaniol Alius, compania Alia Inmobiliaria a finalizat în 2010 proiectul de lux din zona Arcul de Triumf, care cuprinde 124 de apartamente în trei blocuri. Investiţia în proiect a fost de 50 de milioane de euro, iar preţurile medii de vânzare anunţate la finalizarea proiectului în octombrie 2010 au fost de 2.000 – 2.500 de euro pe metru pătrat. Atunci, oficialii companiei au anunţat că au vândut 45% din proiect.

Ce datorii a lăsat în urmă proiectul socrului lui Şerban Huidu, Matei Vintilă

Socrul lui Huidu, fostul senator Mihai Vintilă, plănuia să ridice 600 de apartamente în Bucureşti. Din tabelul preliminar şi rectificat al Conimpex Company, reiese că trei bănci şi două societăţi de creditare au fost înscrise în categoria creanţelor garantate şi au de recuperat milioane de euro. Credit Europe Bank are de recuperat 12,2 milioane de euro, Banca Carpatica 11,7 milioane de euro, iar BRD este înscrisă cu 3,3 milioane de euro. Piraeus Leasing IFN are de recuperat 2,4 milioane de euro şi Afin Leasing un milion de euro. Cu tot cu datoria către ANAF, totalul creanţelor garantate depăşeşte 30 de milioane de euro.

Cele mai mari datorii se regăsesc în categoria creanţelor subordonate (n.r. – creanţe izvorâte din creditele acordate debitoarei de către un asociat sau acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social, respectiv din drepturile de vot în adunarea generală a asociaţilor), unde pe lângă Matei Vintilă, sunt înscrise şi fiicele acestuia.

Cea mai mare creanţă aparţine soţiei lui Şerban Huidu: 33,1 milioane de euro. Matei Vintilă a fost încris cu o creanţă de 25,6 milioane de euro, faţă de cea solicitată de 26,8 milioane de euro. Şi cumanta lui Huidu are de recuperat peste 8 milioane de euro. În total, au fost acceptate creanţe subordonate în valoare de 1,3 milioane de euro, iar alte 71 de milioane de euro au fost admise provizoriu şi sub condiţie.

Astfel, din totalul creanţelor solicitate de 116,2 milioane de euro, au fost admise doar 40 de milioane de euro, iar alte peste 72 de milioane de euro sunt admise doar provizoriu şi sub condiţie.

Insolvenţă cu Bellevue

La începutul lunii mai, firma braşoveană Gabi’s Development, care a finalizat în 2010 proiectul Bellevue Residence, intra în insolvenţă. Firma este este deţinută de două persoane fizice, Gabriel Stan (90% din părţile sociale) şi Laurenţiu Popelea (10%).

Valoarea totală a creanţelor este de 11,5 milioane de euro, din care Alpha Bank are de recuperat 8,3 milioane de euro. Creanţele bugetare sunt de 176.000 de euro, cele salariale de 6.400 de euro, iar cele chirografare depăşesc 1,3 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI CUM SE REORGANIZEAZĂ ASMITA GARDENS

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...