Sărbătorim 10 ani de intrare în NATO. Ce spun autorităţile

Economica.net
29 03. 2014
nato_flag_in_the_wind_32222800_12390700

”Statul român a reuşit, în aceşti zece ani, să consolideze o armată modernă, suplă, eficientă, cu experienţă operaţională, adaptată la standardele şi exigenţele NATO, urmărind cu hotărâre şi consecvenţă planurile şi strategiile de transformare. Astfel, România şi-a întărit statutul de ţară contributoare la efortul de realizare a securităţii spaţiului euro-atlantic. Integrarea în Alianţă a fost un proces îndelungat, care a beneficiat de larga şi constanta susţinere a poporului român, pentru care statutul de membru NATO semnifică garanţia deplină de securitate pentru România”, se arată în mesajul ministrului Duşa, cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea la NATO, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, anul aderării a găsit militarii Armatei României în teatrele de operaţii, îndeplinind angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat în plan militar.

”Misiunile Armatei României în cadrul Alianţei au reprezentat o continuare firească a celor la care am luat parte ca membri ai Parteneriatului pentru Pace, iar beneficiile au devenit evidente prin realizarea unei interoperabilităţi crescute, pe măsura acumulării experienţei şi derulării programelor de modernizare. În aceşti primi zece ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a participat la operaţii în Balcanii de Vest, în Afganistan, în Irak şi în nordul Africii. În cadrul acestor misiuni, Armata României a avut o prezenţă consistentă materializată într-un număr total de 40.000 de militari rotiţi în aceste teatre. Preţul acestor participări se măsoară nu doar în resursele materiale alocate, cât mai ales în sacrificiile militarilor români: 25 de eroi căzuţi la datorie sub drapelul patriei şi peste 140 eroi răniţi şi invalizi”, spune Duşa.

Acesta le-a mulţumit militarilor care au participat şi participă activ la îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii.

”În această zi specială, mulţumirile mele se îndreaptă către aliaţii noştri internaţionali, dar mai ales către militarii care au participat şi participă activ la îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Aceştia din urmă sunt cei care poartă numele şi drapelul României şi care fac ca numele ţării noastre să fie auzit tot mai puternic în structurile internaţionale. Profesionalismul lor, standardele impecabile de performanţă atinse în executarea acţiunilor complexe, în cele mai dificile şi mai periculoase locuri din lume, au fost remarcate constant de către partenerii şi aliaţii noştri. Militarii români au fost, în toată această perioadă de profunde transformări, unii dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume. Ei merită, cu prisosinţă, felicitările şi recunoştinţa noastră!”, a transmis ministrul Duşa.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consideră că aderarea ţării noastre la NATO, în urmă cu 10 ani, a fost un moment de referinţă care a unit societatea românească sub acelaşi scop şi care a oferit energia necesară pentru integrarea în Uniunea Europeană.

‘Acum 10 ani, prin aderarea la NATO, ţara noastră şi-a îndeplinit unul dintre obiectivele strategice majore prin garantarea securităţii naţionale şi intrarea cu drepturi depline în rândurile celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie. A fost un moment de referinţă care a unit societatea românească şi clasa politică sub acelaşi scop şi care a oferit energia necesară pentru integrarea în Uniunea Europeană’, a scris Zgonea, sâmbătă, pe Facebook.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că, în contextul împlinirii a zece ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar şi a recentelor evenimente din regiune, România ar trebui să devină un ‘catalizator’ în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE, precum şi în cele care vizează cooperarea la Marea Neagră.

‘România trebuie să folosească întregul său potenţial, posibilităţile pe care i le oferă parteneriatul strategic cu SUA şi statutul său de membru NATO, pentru a asigura cu toate mijloacele securitatea teritoriului naţional şi a graniţei de est a NATO şi UE. România trebuie să devină un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE, promovând energic asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca etapă în procesul de integrare europeană. De asemenea, România trebuie să asume rolul de catalizator şi în relansarea politicilor de securitate comună şi cooperare la Marea Neagră, utilizând toate instrumentele instituţionale, parteneriatele sale tradiţionale cu statele riverane membre NATO şi/sau UE, precum şi rolul său istoric de mediator în acest spaţiu. România trebuie să acţioneze cât mai hotărât, atât în cadrul NATO, cât şi în cel al UE, pentru o politică energetică inteligentă, care să asigure tuturor statelor europene căi alternative de aprovizionare, astfel încât să se elimine posibilitatea şantajului energetic din partea oricărui furnizor’, precizează Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă remis, sâmbătă, AGERPRES.